Actualitate

Presa: „Liniile roșii" ale NATO - în ce situație ar putea fi trimise trupe occidentale în Ucraina. Este vizată și R. Moldova

post-img
imagine simbol

NATO poate trimite, teoretic, trupe în Ucraina în două cazuri, relatează publicația italiană La Repubblica.Țările NATO au stabilit în mod confidențial două linii roșii care, dacă ar fi depășite de Rusia, ar putea duce la intervenția directă a Alianței Nord-Atlantice în războiul din Ucraina, scrie Deutsche Welle, relatează Radio Chișinău.

Prima „linie roșie” se referă la eventualitatea că Rusia ar sparge linia de apărare a Ucrainei și la participarea unei țări terțe la război, și anume Belarus, scrie Deutsche Welle, care citează publicația italiană La Repubblica.

Forțele armate ucrainene, se arată în material, nu pot controla pe deplin granița cu Belarus, ceea ce creează condiții pentru ca forțele armate ruse să pătrundă pe coridorul dintre Ucraina și Belarus.

După cum sugerează ziarul, „atunci Minskul va fi direct implicat în disputa militară”, iar „trupele și arsenalul său vor avea o importanță decisivă pentru Moscova”. Și această împrejurare poate intensifica acțiunile NATO în favoarea Ucrainei, indică articolul.

A doua „linie roșie”, potrivit La Repubblica, este o posibilă provocare rusă împotriva țărilor baltice, Poloniei, sau un atac direcționat asupra Republicii Moldova.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter