SCI-TECH

FOTO. iPhone X, noutatea anului de la Apple. Preţ şi specificaţii

post-img

Apple a prezentat în Steve Jobs Theater un telefon aniversar şi unul care să actualizeze modelul de anul trecut. Acestea sunt iPhone X, iPhone 8 şi iPhone 8 Plus.

Primul este ceea ce Apple denumeşte viitorul în tehnologie. Celelalte două modele sunt un fel de iPhone 7 mai bun, cu încărcare wireless şi un procesor mai puternic.

Preţ iPhone X: 1.000 de dolari pentru versiunea de 64GB. Va fi şi o versiune de 256GB, care cel mai probabil va costa 1.200 de dolari. Telefonul va fi la precomandă din 28 octombrie, iar livrarea va fi începând cu 3 noiembrie. Actuala gamă Apple e aşa: iPhone SE la 350 de dolari, iPhone 6s pentru 450 de dolari, iPhone 7 la 550 de dolari şi iPhone 8 la 700 de dolari.

Apple chiar vrea să crezi în încărcare wireless. A prezentat AirPower, un dispozitiv pe care pui toate gadgeturile Apple şi toate se încarcă.



iPhone X are procesor A11 Bionic cu toată performanţa de care ai auzit înainte. Mai mult, iPhone X are o autonomie cu două ore mai bună decât iPhone 7. Şi da, se încarcă wireless.



iPhone X are două camere de 12 megapixeli, una cu f/1.8 şi una cu f/2.4. Are şi patru LED-uri True Tone pentru lumină uniformă şi să potrivească mai bine balansul de alb. Are stabilizare optică pe ambele camere, şi telefoto, şi wide.

Marginile de pe iPhone X sunt mai pronunţate decât ce-ai întâlnit la Samsung Galaxy S8 şi pentru că ecranul nu e curbat. Aplicaţiile arată puţin mai bine pe iPhone X. Dispare Touch ID, însă Face ID pare o tehnologie cu care să ne obişnuim, pentru că după iPhone X va fi copiată şi de alţii.

Şi da, poţi face emoji-uri animate cu camera de pe iPhone X. Craig Federighi a făcut un demo cu iPhone X, ca să ştii la ce să te aştepţi. Desigur, toţi de la Apple sunt daţi pe spate de inovaţie.

Face ID de pe iPhone X funcţionează pentru autentificare, pentru Apple Pay şi se adaptează în timp. Conform Apple, poate funcţiona şi dacă ai capul acoperit. Apple mizează mult pe camera TrueDepth de pe iPhone X.

Apple susţine că a lucrat cu mulaje de feţe, ca să nu poată fi înşelat sistemul. Astfel, sigur o poză nu va păcăli camera. Sau cel puţin în cuvintele lui Phil Schiller nu poate fi păcălită. Vom vedea la teste. E o şansă la 50.000 ca o persoană să îţi poată debloca telefonul cu amprenta. Pe iPhone X, cu Face ID, e o şansă la un milion ca cineva să-ţi deblocheze telefonul cu faţa sa.



Procesorul A11 Bionic din iPhone X este unul neural, care îţi analizează faţa foarte bine şi creează un model exact. Astfel, ai hardware specializat care să-ţi recunoască faţa, nu doar o cameră video ca în celelalte telefoane. Procesorul neural poate executa 600 de miliarde de operaţiuni pe secundă. Procesarea e în timp real, aşa că ar trebui să fie rapid.



iPhone X are TrueDepth camera, ca să îţi scaneze 3D camera. Şi are alte electronice înghesuite în partea superioară, după cum vezi mai jos.

Ecranul se întinde pe toată faţa, mai puţin partea de sus. Nu are buton Home, dar apeşi pe ecran şi îl activezi. Este un tap to wake care se foloseşte de 3D Touch. Sunt tot felul de gesturi ca să navighezi. De exemplu, un swipe de la bază te duce în ecranul principal. Butonul Power este pe lateral.

Tim Cook a introdus iPhone X, conform zvonurilor. Este frumos, are un ecran ciuntit pentru cameră foto şi senzori. Are un ecran nou: Super Retina. Rezistă la apă, are două camere şi 5,8 inch în diagonală, cu o rezoluţie de 2.436 x 1.125 pixeli. Are 458 pixeli per inch, cea mai mare densitate de pixeli dintr-un iPhone. Şi da, ecranul este OLED.