Un deputat PPDA cere de la premierul Ion Chicu dezminţiri publice şi achitarea prejudiciului moral pentru „insinuarea unor lucruri false”
Vizualizari:

Un deputat PPDA cere de la premierul Ion Chicu dezminţiri publice şi achitarea prejudiciului moral pentru „insinuarea unor lucruri false”

Deputatul PPDA Dinu Plîngău a publicat o cerere prealabilă adresată premierului Ion Chicu, în care îi cere să dezmintă public informaţii difuzate ieri în conferinţa de presă, în care a acuzat deputaţii Blocului ACUM că ar fi provocat suspendarea Legii pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Mai mult, acesta solicită premierului achitarea unui prejudiciu de 50.000 de lei, bani care ulterior vor fi donaţi sistemului medical, spune Plîngău.

„Înaintez prezenta cerere prealabilă prin care solicit să fie dezminţită informaţia difuzată la conferinţa de presă din 09 aprilie 2020 prin care a-ţi menţionat că „...din cauza unei adresări la Curtea Constituţională a unor deputaţi ai Blocului ACUM (inclusiv a subsemnatului) Guvernul nu poate achita mijloace băneşti către beneficiarii indicaţi în Hotărârea privind asumarea de răspundere, această lege fiind suspendată le cererea noastră; ...acesta este rezultatul acţiunilor iresponsabile şi populiste ale politicienilor care au provocat suspendarea legii respective”.

În cadrul aceleaşi conferinţe aţi mai declarat că suspendarea acţiunii Legii nr. 56 din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative „este rezultatul acţiunilor populiste, iresponsabile ale politicienilor care au provocat suspendarea acestei legi”.

Suplimentar, nu aţi oferit nici o informaţie despre consecinţele temporale ale acestei Deciziei (până la soluţionarea în fond a cazului, aşa cum este indicat în Decizia Curţii Constituţionale din 09 aprilie 2020), precum şi asupra faptului că excepţia de neconstituţionalitate urmează să fie examinată în fond de Curtea Constituţională pe data de 13 aprilie 2020.

În asemenea mod, prin comunicatul difuzat public la data de 09 aprilie 2020 aţi transmis informaţia falsă că, inclusiv eu, am provocat suspendarea Legii nr. 56 din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative. Eu nu am putut provoca suspendarea acestei legi, mai mult ca atât că eu nici nu am cerut suspendarea integrală a acestei legi.

 Dvs. aţi omis să indicaţi că eu am contestat legalitatea şi am solicitat suspendarea acţiunii doar a unor prevederi din Legea nr. 56 din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative, şi anume a prevederilor art. Articolului VI, punctul 17 alin. (2), punctele 18, 21, 23, 24, 25 şi 26, şi a Articolului XIX”, se spune în textul cererii prealabile. 

Drept urmare, Plîngău spune că acţiunile sale au fost efectuate în strictă conformitate cu prevederile legale, atât timp „cât prevederile contestate nu au nimic în comun cu starea de urgenţă sau cu susţinerea populaţiei, ci promovează deschis interesele unor afacerişti ce formează clica de la guvernare”.

Abordarea premierului Ion Chicu de a acuza opoziţia are menirea de a defăima partidele şi deputaţii din opoziţie, spune Plîngău.

„Conţinutul declaraţiilor dvs. indicate supra, cu referire la sesizarea depusă de mine şi consecinţele acesteia, nu conţine informaţii veridice, el insinuează lucruri vădit false, care îmi lezează inadmisibil onoarea şi reputaţia profesională, dar şi atrage reproşuri publice asupra mea, stârnind ură şi dispreţ. Pentru aceste motive, solicit dezminţirea publică a declaraţiilor indicate în acelaşi mod în care ele au fost făcute şi prezentarea scuzelor de rigoare, cu următorul conţinut:

”Dezmint public afirmaţiile mele precum că din vina dlui Dinu Plîngău nu pot fi achitate plăţile şi alocaţiile stabilite prin Legea nr. 56 din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative, asumată de Guvern şi că această Lege a fost suspendată din cauza dlui Dinu Plîngău. Declar că aceste afirmaţii nu corespund adevărului, sunt false şi lezează imaginea dlui Dinu Plîngău. Îmi cer scuze de la dl Dinu Plîngău pentru comunicarea acestor informaţii false.”

 Solicit achitarea sumei de 50 mii lei cu titlu de despăgubire morală pentru daunele cauzate”, se mai spune în cerere.

Deputatul Plîngău spune că banii din despăgubirea morală vor fi donaţi Spitalului Raional Edineţ. 

Amintim că Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru o Lege, prin care a aprobat un pachet de măsuri suplimentare de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă.

Opoziţia însă, a acuzat că unele măsuri nu au nicio legătură cu pandemia de coronavirus şi cu protejarea cetăţenilor. Astfel, unele prevederi ale Legii au fost contestate la Curtea Constituţinonală. Ieri, 9 aprilie, Curtea Constituţională a anunţat  suspendarea Legii. Premierul Chicu a învinovăţit pentru asta opoziţia.
 

Similare
RECOMANDĂRI