VIDEO. Aleşii europeni cer la Strasbourg, în sesiune plenară, sancţionarea Ungariei pentru derapajele de la valorile europene
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Aleşii europeni cer la Strasbourg, în sesiune plenară, sancţionarea Ungariei pentru derapajele de la valorile europene

Aleşii europeni cer la Strasbourg, în sesiune plenară, sancţionarea Ungariei pentru derapajele de la valorile europene. Prin activarea articolului 7 din Tratatul Uniunii, se poate ajunge la suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul European.

Cererea activării articolului 7 la adresa Ungariei, în urma unui raport al Parlamentului European este o premieră, după ce Comisia Europeană a declanşat o procedură similară împotriva Poloniei.

Principalele capete de acuzare la adresa guvernului de la Budapesta, cuprinse în raportul deputatei olandeze Judith Sargentini, reprezentant al verzilor, sunt nerespectarea libertăţii presei, suprimarea drepturilor societăţi civile, atacul asupra Universităţii Central Europene, şi politica dură anti-imigraţie ilegală.

Prezent în plenul de la Strasbourg, premierul ungar a respins toate acuzaţiile.

Orban a fost acuzat de socialiştii europeni că este conducătorul celui mai corupt guvern din UE, iar liderul popularilor europeni, familia politică a lui Viktor Orban, Manfred Weber, a făcut apel la compromis şi a invocat pericolele care pândesc proiectul european, amintind printre acestea violenţele de la Bucureşti.

"Am avut demonstraţii de masă în această vară nu la Budapesta, ci la Bucureşti. Această violenţă stradală. Preşedintele (României - n.r.) a trebuit să intervină în aceste demonstraţii şi să le ceară profesioniştilor să fie puţin mai atenţi", a spus Weber în cadrul intervenţiei sale, care a avut loc imediat după cea a premierului ungar Viktor Orban.

Cum era de aşteptat, Viktor Orban şi-a găsit aliat în artizanul Brexitului, Nigel Farage, care l-a invitat să alăture Ungaria Marii Britanii în demersul de a părăsi Uniunea Europeană.

Liderul liberalilor Europeni, Guy Verhofstadt, a făcut apel la populari să nu îl menajeze pe Orban şi să voteze pentru activarea articolului 7 la adresa Ungariei, pentru a evita răspândirea curentului antieuropean în UE.

Votul va avea astăzi şi este nevoie de 376 de europarlamentari pentru ca propunerea să treacă.

Similare
RECOMANDĂRI