Social

Măsuri speciale de securitate pentru ziua de mâine, când este sărbătorită Ziua Europei dar şi când unele formaţiuni proruse ies în stradă pentru acţiuni dedicate Zilei Victoriei

Măsuri speciale de securitate pentru ziua de mâine, când este sărbătorită Ziua Europei dar şi când unele formaţiuni proruse ies în stradă pentru acţiuni dedicate Zilei Victoriei

Poliţia Republicii Moldova va fi mâine în alertă maximă. La Chişinău sunt planificate mai multe evenimente dedicate Zilei Europei dar și a Zilei Victoriei care vor fi organizate de liderii mai multor partide pro-ruse. Va fi restricţionată circulaţia rutieră pe mai multe străzi din oraş, iar mii de forte de ordine vor asigura linistea publică.

Cancelaria de Stat şi Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova va organiza în Piaţa Marii Adunări Naţionale un program artistic dedicate Zilei Europei.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: Orăşelul European a fost deja amenajat în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Sunt câteva corturi dar şi zone de divertisment, pentru toate vârstele. Aici este instalată şi o scenă, unde îşi vor ţine discursurile înalţii oficiali din Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Manifestaţiile încep înainte de ora 12.00 şi vor continua pe parcursul întregii zile.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hann, vor da startul sărbătorii.

DORIN RECEAN, prim-ministru, Republica Moldova: Vom avea cortul Guvernului, dar şi vom face o vizită pentru cei care îşi doresc în incinta clădirii Guvernului. Vreau să vă spun că vor fi şi surprize aşa că vă încurajez să faceţi aceste vizite. Vă aşteptăm să sărbătorim, aşa cum se cuvine.

Sărbătoarea va culmina cu un concert susţinut de artişti locali si din străinătate, printre care Lupii lui Calancea, Satoshi şi renumita formaţie din Ucraina, Kalush Orchestra. Artiştii ucraineni au transmis un mesaj video prin care îi invită pe toţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

"Suntem Kalush Orchestra şi vă invităm la concertul nostru de la Chişinău. - În Piaţa Marii Adunări Naţionale, pe 9 mai, unde va fi celebrată "Ziua Europei."

Tot mâine, pe străzile Chişinăului, va avea loc un marş dedicat Zilei Victoriei, care comemorează victoria asupra Germaniei naziste. Participanţii vor porni din faţa monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: Complexul Memorial "Eternitate" va fi, tradiţional, punctul final al aşa zisului Marş al Victoriei, cum a fost denumit de către organizatorii manifestaţiei. Printre cei care şi-au confimat deja prezenţa la acest eveniment sunt mai mulţi lideri politici pro-ruşi, inclusiv fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Ceremonia se va încheia cu depuneri de flori în memoria victimelor celui de-al Doilea Război Mondial.

Ministrul de Interne îi îndemnat pe participanții la marş să renunţe la purtarea panglicii bicolore şi la alte însemne şi inscripţii de propagandă rusească, interzise prin lege în Republica Moldova.

ADRIAN EFROS, ministrul de Interne, Republica Moldova: Avem un plan bine pus la punct cu misiuni clare pentru a asigura buna desfăşurare a activităţilor. Suntem pregătiţi. Sunt evaluate toate riscurile şi la fiecare risc avem identificate măsuri de mitigare a acestor riscuri.

Primăria Chişinău a informat că, de astăzi şi până vineri dimineaţă, va fi oprit traficul rutier în perimetrul străzilor Puşkin şi Bodoni. Mai mai multe linii de troleibuze şi autobuze şi-au schimbat rutele. Tot mâine, va fi fi limitat accesul cetățenilor în anumite locuri publice din Chișinău și va fi oprit temporar transportul public de pe traseele de deplasare a coloanei oficiale a comisarului european, Johannes Hahn.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter