Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova a fost extins. Granturi de până la 350.000 de dolari vor fi oferite pentru producători
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova a fost extins. Granturi de până la 350.000 de dolari vor fi oferite pentru producători

Proiectul “Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P) a fost extins până la 30 iunie 2021. Grupurile de producători vor mai avea posibilitatea să obţină grant în sumă de până la 350 de mii de dolari pentru dezvoltarea afacerii.

Granturile MAC-P sunt disponibile pentru grupurile de producători cu cel puţin 5 membri din domeniile horticol (cultivarea fructelor, nucilor şi strugurilor), cel de colectare şi procesare a laptelui şi mierii.

„Extinderea proiectului este un factor, fără îndoială, pozitiv pentru întreaga economie a Republicii Moldova. Datorită efortului proiectului, creşte numărul locurilor de muncă, întreprinderile devin mai profitabile, creşte potenţialul de export al produselor moldoveneşti”, a declarat Liviu Gumovschi, Directorul Executiv al Unităţii Consolidate pentru Implementarea şi Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanţate de Banca Mondială.

„Impactul proiectului MAC-P pentru agricultura din Republica Moldova este unul incontestabil de mare. De fapt, acest proiect oferă două soluţii pentru agricultură – agricultorii primesc resurse pentru infrastructură – depozite frigorifice, linii de sortare etc; dar şi îi îndeamnă să se asocieze şi să devină mai puternici”, a declarat Secretarul General de Stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Iurie Uşurelu.

Oficialii au anunţat extinderea MAC-P în cadrul vizitei la Grupul de Producători ”Fresh Time” din raionul Teleneşti, care cu susţinerea MAC-P a echipat cu utilaje moderne un depozit frigorific cu atmosferă controlată cu capacitate de 1800 de tone. Fresh Time deţine livezi de mere şi cireşe.

De la începutul proiectului MAC-P, au fost înregistrate 56 grupuri de producători. În cadrul programului de granturi investiţionale destinate grupurilor de producători, au fost debursate resurse de grant în valoare de circa- 9.2 milioane dolari SUA către 34 grupuri de producători. Alte cel puţin 5 grupuri de producători urmează să beneficieze de finanţare pe parcursul anului 2019. Valoarea maximă a unui grant constituie 350 mii dolari SUA.

Cea mai mare parte a grupurilor de producători s-au asociat pentru producerea fructelor, 2 grupuri – pentru cultivarea legumelor, şi un  grup este producător de alune şi migdal.

Similare
RECOMANDĂRI