Ministrul Economiei: Incubatoarele de afaceri vor primi subvenţii în valoare de peste 2 milioane de lei
Sursa foto:mei.gov.md Vizualizari:

Ministrul Economiei: Incubatoarele de afaceri vor primi subvenţii în valoare de peste 2 milioane de lei

Incubatoarele de afaceri vor primi subvenţii pentru dezvoltare de peste 2 milioane de lei. Despre aceasta a anunţat, ieri, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Sergiu Railean, în cadrul unei vizite de lucru în raionul Nisporeni.

Ministrul Railean a avut o discuţie cu preşedintele Consiliului Raional Nisporeni, Vasile Mărcuţă, despre situaţia social-economică din raion în contextul Stării de Urgenţă. Aceştia au făcut referire la gestionarea riscurilor epidemiologice, activitatea întreprinderilor şi dificultăţile cu care se confruntă acestea. Preşedintele Consiliului raional a informat că întreprinderile mari şi-au sistat activitatea, iar IMM-urile activează în proporţie de 10%. Continuă să activeze fermierii şi micii producători agricoli.

Sergiu Railean a efectuat o vizită şi la Incubatorul de Afaceri Nisporeni, unde, la moment, continuă să activeze 4 întreprinderi din totalul de 38. Una dintre companiile din industria uşoară, specializată în realizarea şi exportul de rochii şi-a reprofilat activitatea pe perioada pandemiei şi produce zilnic peste 700 de măşti de protecţie.

În cadrul discuţiei cu rezidenţii Incubatorului de Afaceri, Sergiu Railean a apreciat curajul şi flexibilitatea antreprenorilor, care au identificat soluţii pe perioada crizei. De asemenea, le-a dat asigurări că întreprinderile vor fi susţinute de stat la etapa post criză şi relansare prin diverse programe, granturi şi subvenţii acordate prin Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM).

„Vor fi acordate subvenţii de circa 2 milioane de lei pentru dezvoltarea capacităţilor incubatoarelor de afaceri din toate regiunile ţării pentru atenuarea efectelor crizei pandemice. Punem la dispoziţia antreprenorilor granturi şi finanţări prin intermediul programelor active ale Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) în valoare totală de circa 100 milioane lei, din resurse bugetare şi europene”, a spus Sergiu Railean.

În cadrul Incubatorului de Afaceri Nisporeni îşi desfăşoară activitatea 38 de companii dintre care 26 sunt start-upuri, 28 sunt gestionate de tineri şi 18 companii sunt administrate de femei. Au fost create 115 locuri de muncă dintre care 48 pentru femei şi 64 destinate tinerilor. În 2019, cifra de afaceri a rezidenţilor a constituit circa 48 de milioane de  lei. Pe parcursul anilor 2014-2020, de serviciile Incubatorului de Afaceri Nisporeni au beneficiat 70 de companii.

În Republica Moldova activează 11 Incubatoare de Afaceri, în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea 219 companii dintre care 110 start-upuri, 108 sunt gestionate de tineri şi 99 de companii administrate de femei, cu un total de 937 locuri de muncă.
 
Similare
RECOMANDĂRI