Lucările de reparaţie a drumului de ocolire a satului Izbişte şi Drumul – Peresecina – Hîrtopul Mare – Ohrincea vor începe curând
Sursa foto:mei.gov.md Vizualizari:

Lucările de reparaţie a drumului de ocolire a satului Izbişte şi Drumul – Peresecina – Hîrtopul Mare – Ohrincea vor începe curând

Administraţia de Stat a Drumurilor şi compania S.C. Nouconst S.R.L din Republica Moldova au semnat contractul pentru îmbunătăţirea Coridorului 11: Drumul de ocolire a satului Izbişte şi Drumul – Peresecina – Hîrtopul Mare – Ohrincea.

„Este un contract foarte important pentru infrastructura Republicii Moldova. Coridorul 11 începe cu drumul naţional M2 Chişinău-Orhei-Soroca şi este conectat la traseul naţional, care asigură o legătură dintre centrul şi nordul ţării. Acest proiect va asigura accesul către centrele de educaţie, sănătate şi comerţ a cetăţenilor din zona respectivă, precum şi va contribui la îmbunătăţirea condiţiilor drumurilor din regiunea rurală”. Afirmaţia a fost făcută de ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, după semnarea contractului.

Contractul este parte a Proiectului de Îmbunătăţire a Drumurilor Locale, iar pentru realizarea acestuia Banca Mondială a acordat Guvernului Republicii Moldova suport financiar în valoare totală de 63,3 milioane de lei. 

„Mă bucur că la astfel de proiecte participă şi antreprenorii locali, acest fapt contribuie la îmbunătăţirea cifrei de afaceri a companiilor din Republica Moldova şi la crearea locurilor de muncă pentru cetăţenii noştri. Licitaţia s-a desfăşurat în conformitate cu prevederile Ghidului Băncii Mondiale pentru achiziţia de bunuri, lucrări şi servicii, iar criteriile, în baza cărora s-a efectuat evaluarea ofertanţilor, au fost axate pe capacitatea financiară a companiilor, experienţa în lucrări de construcţie similare, capacitatea personalului şi dispunerea de echipament necesar executării lucrărilor”, a precizat ministrul.

Coridorul 11 începe de la intersecţia cu drumul naţional M2: Chişinău-Orhei-Soroca şi se sfârşeşte la intersecţia cu drumul republican R23: Criuleni-Brăneşti-Ivancea-M2. Acesta face legătura dintre mai multe localităţi, traversând satele: Izbişte, Cruglic şi Ohrincea. Lungimea sectorului de drum ce urmează a fi îmbunătăţit constituie 8,91 km.

Potrivit Secretarului de Stat, Anatol Usatîi, timpul planificat pentru finalizarea lucrărilor este de 18 luni şi 12 luni pentru perioada de notificare a defecţiunilor (perioada de garanţie).

Directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Anna Akhalkatsi a felicitat antreprenorul câştigător cu semnarea primului contract, care este de o importanţă majoră pentru companie şi a menţionat că, instituţia pe care o reprezintă va susţine şi în continuare proiectele de infrastructură.

În contextul asigurării controlului calităţii pe parcursul execuţiei lucrărilor de îmbunătăţire a Coridorului 11, în cadrul contractului menţionat, urmează a fi semnat şi un Contract de supervizare cu o companie internaţională de consultanţă, care va avea rolul de „Inginer”.
Similare
RECOMANDĂRI