Guvernul propune ratificarea a trei acorduri pentru modernizarea sistemului energetic
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul propune ratificarea a trei acorduri pentru modernizarea sistemului energetic

Guvernul propune pentru ratificare Parlamentului trei acorduri de finanţare semnate cu Asociaţia Internaţională de Dezvoltare (IDA), care face parte din grupul Băncii Mondiale şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), menite să contribuie la modernizare sistemului energetic din Republica Moldova.

IDA va acorda Republicii Moldova un împrumut de 47,9 milioane de euro care va fi utilizat pentru extinderea staţiei din Vulcăneşti, modernizarea staţiei din Chişinău şi construcţia liniei electrice aeriene LEA 400 kV Vulcăneşti – Chişinău, construcţia unei clădiri pentru noul sediu al ÎS Moldelectrica, inclusiv a unui nou centru de dispecerat. Al doilea acord de finanţare cu IDA prevede acordarea unui împrumut de 13,1 milioane de euro pentru dezvoltarea sistemului energetic din Republica Moldova.

BERD va oferi o finanţare nerambursabilă în sumă de 39,9 milioane de euro pentru realizarea proiectului „Interconectarea reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România, Faza I”, proiect ce va fi realizat de Moldelectrica. Banii constituie un grant din contribuţia Uniunii Europene pentru realizarea primei faze a proiectului pentru construcţia staţiei back-to-back în Vulcăneşti.

Costul total al proiectului de interconectare este de 261 de milioane de euro, care constă din două module de conversie de configuraţie back-to-back cu o capacitate totală instalată de 600 MW situată la Vulcăneşti şi o linie de transport a energiei electrice de 400 kV între staţiile electrice Vulcăneşti şi Chişinău, inclusiv extinderea staţiei 400 kV din Vulcăneşti şi modernizarea staţiei 330 kV din Chişinău. Proiectul se preconizează să fie implementat până în anul 2024.

În decembrie 2017 au fost semnate două acorduri de împrumut (a câte 80 milioane de euro) cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii.
Similare
RECOMANDĂRI