ECONOMIC

Agricultorii din sudul ţării se plâng de faptul că ninsoarea din aprilie le-a periclitat recolta de mere

post-img

Mai mulţi agricultori din autonomia găgăuză se plâng că intemperiile de la începutul anului i-au lăsat fără mere. În unele livezi, zăpada ar fi compromis recolta şi în proporţie de 100%.

Pe de altă parte, responsabilii din cadrul Ministerului Agriculturii spun că, potrivit rapoartelor, cauza recoltei mici în unele regiuni nu este nici pe departe ninsoarea din aprilie sau îngheţurile, relatează Mesager.

Pomicultorii Simion Arnăut şi Igor Mihailov, care gestionează împreună livezi de mere, spun că nu vor obţine nici jumătate din recolta estimată la începutul anului, iar asta i-ar putea aduce în pragul falimentului.

„Am planificat anul acesta să adunăm din livezile noastre 500-600 de tone de mere. În urma condiţiilor meteo nefavorabile, situaţia este evidentă. De pe un pom trebuia să strângem 30-40 de kilograme de mere. Acum pe aceştia sunt câte trei-patru fructe. De pe 40 de hectare vom recolta doar 60 de tone”, a declarat agricultorul Simion Arnăut.

„Doar în îngrăşăminte am investit 400 de mii de lei, deoarece copacii trebuiau protejaţi de paraziţi. Fără o recoltă bună vom fi nevoiţi să ne sistăm activitatea, deoarece nu ne putem onora datoriile”, spune agricultorul Igor Mihailov.

Fermierii îşi pun mari speranţe că vor primi despăgubiri de la stat, chiar dacă business-ul agricol presupune riscuri. Pe de altă parte, responsabilii din cadrul Ministerului Agriculturii afirmă că recolta scăzută nu a fost cauzată de intemperiile din aprilie.

„Din acele plantaţii care nu au fructificare în acest an, multe nu au fost nici măcar înflorite. Când s-au deplasat comisiile în teritoriu au depistat faptul că nu au înflorit deoarece probabil anul anterior au fost supraîncărcate cu producţie şi au intrat în periodicitate. Dacă un an a fost prea încărcat, anul următor trebuie să ne aşteptăm ca planta să-şi revină”, a declarat şeful Direcţiei politici de producţie, procesare şi reglementări de calitate a produselor vegetale din cadrul Ministerului Agriculturii, Vasile Şarban.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, pe ţară, recolta de mere va fi una record pentru ultimii ani. Mai mult, şi calitatea fructelor este net superioară.

„Ca urmare a intemperiilor din aprilie, în mare parte mărul nu a avut de suferit. Producţia globală pentru anul acesta o estimăm la cifra de 603 mii de tone. Anul trecut a fost 595 de mii de tone. Asta se datorează în mare parte intrării pe rod a plantaţiilor tinere”, a mai comunicat Vasile Şarban.

Dintre cele 58 de mii de hectare de măr din patrimoniul pomicol al Republicii Moldova, 900 sunt plantaţii noi, iar suprafeţele urmează a fi extinse în următorii ani. Totuşi, chiar dacă ţara noastră stă bine la capitolul recolta de mere, alta este situaţia în Europa. Potrivit statisticilor, în acest an se estima o recoltă de 12 milioane de tone, însă din cauza condiţiilor meteo cifra s-a redus la nouă milioane.