ECONOMIC

Afacerile florarilor din Chişinău se prăbuşesc una după alta

Zece de mii de lei, aruncaţi la gunoi zilnic. Atât valorează florile care se usucă în magazinele închise din cauza epidemiei de coronavirus. Proprietarii nu ştiu din ce îşi vor întreţine familiile, mai ales că pentru mulţi dintre ei aceste florării erau singura sursă de venit. Mai rezistă firmele ce livrează flori la domiciliu, dar nu se ştie cât timp pentru că sunt tot mai puţine comenzi.

Eutomele, crizantemele, trandafiri, acum aceste flori nu mai bucură cu frumuseţea lor. Un singur buchet este compus din 17 trandafiri, a costat o mie de lei, acum însă va fi aruncat la gunoi alături de alte buchete. La fel se va proceda cu şi cu această creangă de orhidee care costă 600 de lei.
 
Corina a venit astăzi, alături de soţul ei, la magazinul de flori de pe strada Bănulescu Bodoni din Chişinău, pe care îl deţine de trei ani. Cu lacrimi în ochi, scoate plantele uscate din vaze şi le aruncă. Spune că nu s-a gândit vreodată să ajungă într-o astfel de situaţie. 
 
„Tot, tot, un trandafir de asta a costat 35 de lei, aceştia sunt de 50, 60 de lei, o creanguţa de asta 50, 60 de lei acum tot e aruncat. În ziua care mi-a spus s-o închis totul ca să nu intre cineva şi am plecat acasă”, ne-a spus Corina.

Înainte de opt martie, îşi umpluse chioşcul cu flori proaspete şi plante de cameră, multe dintre ele importate. Investiţia s-a ridicat la 100 de mii de lei şi se aştepta la profituri frumoase. Banii, însă, au ajuns la tomberonul de gunoi, pentru că a fost nevoită să închidă magazinul. Acum se întreabă din ce îşi va duce traiul pe mai departe. 
 
„Eu acuma stau acasă, credeţi că e atât de uşor să stau acasă, banul nu vine de nicăieri, ce o să trăim pe florile acestea care au murit, chiar şi când o să ne deshidem, pe ce să cumpăram floarea, cum să supraveţuim”, a precizat Corina.
 
Şi cei care au afaceri bazate pe livrarea florilor şi cadourilor abia mai rezistă. Zarif Ghilimutdinov este proprietarul a două magazine de flori care au şi serviciu de livrare. De când a lovit criza a închis magazinul pe care îl deţinea în Bucureşti, iar în Chişinău se bazează doar pe comenzi. Dacă înainte de pandemie primea aproximativ 12 solicitări pe zi, acum   se bucură dacă are trei comenzi în 24 de ore.
 
„Ele sunt achitatate de peste hoatre, prin mijloacele internet baking şi respective lumea nu se gândeşte la flori cât se gândeşte la ziua de mâine. Din ce în ce mai mai puţine şi probabil o să fim nevoiţi totalmente să închidem dacă o să fie aşa, arenda avem de plătit, serviciile comunale”, a menţionat ZARIF GHILIMUTDINOV, proprietar, florărie.
 
Presat de situaţia grea, întreprinzatorul a fost nevoit să suspende contractele de muncă pentru jumătate din personal. Ceilalţi angajaţi vin la serviciu prin rotaţie, cateva ore. 
 
Fiind sfârşit de lună, bărbatul spune că-şi va face calculele pentru a vedea dacă mai rezistă pe piaţă, în aceste condiţii.
 
„Ne-am dori ca statul să vină cu un instrument clar, să vedem cum procedăm, eu ca angajator îmi pare rău ca angajaţii mei să stea acasă şi să nu aibă surse suficiente de a rezista”, a spus ZARIF GHILIMUTDINOV.
 
Autorităţile Republicii Moldova a anunţat un pachet de măsuri financiare în sprijinul întreprinderilor care şi-au oprit activitatea în urma declarării stării de urgenţă.