Social

Creştinii ortodocşi au intrat, de astăzi, în Postul Paştelui

Creştinii ortodocşi au intrat, de astăzi, în Postul Paştelui

Creştinii ortodocşi au intrat, de astăzi, în Postul Paştelui. Este o perioadă de pregătire spirituală, în care credincioșii sunt chemați să se concentreze asupra rugăciunii, postului alimentar şi spiritual, pocăinței și împărtășirii, pentru a întâmpina sărbătoarea Învierii lui Hristos cu inimă şi gând curat.

Postul Paștelui sau Postul Mare este perioada care face referire la postul de 40 de zile și 40 de nopți, pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ținut înainte de a începe Propovăduirea Evangheliei.


„Eu cam ţin puţin post pentru că nu-mi permite. Dar, vre-o zi sau două tot una ţin. – Ce mâncaţi de obicei?- De obicei legume, fructe. Postul mai uşurează trupul şi îl curăţă. Tare e bun postul pentru noi. – Ce aţi procurat, ce mâncaţi în această perioadă? – Eu numai borş cu fasole şi cu sfeclă şi curechi, altă mâncare nu o pot mânca. Cartofii nu îi pot mânca”.


Postul nu este intotdeuna ieftin pentru că o combinatie de alimente care să asigure o nutritie corectă ca arde la buzunare. Piata Centrală din Chișinaău oferă produse și pentru toate buzunarele.


„Toate preţurile care sunt scrise cu roşu, asta tot e de post. Le-am pus aşa ca să se vadă care sunt de post şi care nu sunt de post. Cele de post, pentru diabetici, ele sunt puţin mai scumpuşoare. Le cumpără că majoritatea ţin post şi preţurile acum sunt reale. –Cât e kilogramul de ciuperci?- 30-35 de lei şi îşi permite lumea să cumpere”.


MARIA VICTORIA RACU, nutriţionist: „Regula simplă este să combinăm o porţie de cereale cu o porţie de leguminoase. De exemplu hrişcă şi cu fasole sau poate să fie ovăz şi o porţie de năut. În general toate persoanele de boli cornice urmează să se consulte cu medicul înainte de a purcede la respectarea Postului şi în cazul în care este permisiune, această perioadă să fie una mai scurtă de timp. Deci, să nu se aventureze în săptămâna neagră”.


Pe lângă restricţiile alimentare, Postul este in primul rând despre rugăciune şi solidaritate.


CONSTANTIN OLARIU, consilier mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei: „Ca şi în celelalte posturi oamenii sunt îndemnaţi să se spovedească şi să-l primească pe Hristos di sfântul Potir. Hristos cel real în trup şi sângele său. Postul trebuies ă fie o alinare a sufletului, dar şi o întărire a trupului”.



În acest an, creștinii ortodocși vor sărbători Învierea Domnului pe data de 5 mai.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter