Social

Salvatorii IGSU, instruiți pentru accidente radiologice

Salvatorii IGSU, instruiți pentru accidente radiologice

Salvatorii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi angajaţii Poliţiei de Frontieră vor fi instruiţi, timp de trei zile, cum să intervină în cazul unor accidente biologice, radiologice şi nucleare. Exerciţiul se desfăşoară la Centrul Republican de Instruire al IGSU din comuna Răzeni, raionul Ialoveni.

La poligonul din comuna Răzeni, raionul Ialoveni, a fost simulat un cutremur de pământ, în urma căruia s-a produs o scurgere de substanțe chimice. Pentru că exista pericolul unei explozii, salvatorii au fost nevoiţi să acţioneze contracronometru.

"Care sunt primele simptome pentru o persoană care s-a intoxicat? -Avem dureri foarte mari în piept, ochii înlăcrimaţi, tuse uscată. Ne simţi foarte rău, cu dureri de cap."

La faţa locului au ajuns echipe de pompieri, medici, de cercetare şi decontaminare.

SERGIU JUNEA şef adjunct de direcţie, IGSU: Acţiunea este de a cerceta locul accidentului, de a identifica substanţele chimice care sunt în depozitul dat, anume substanţele chimice periculoase, prelevarea probelor de contaminare a teritoriul, de contaminare a obiectivului şi după sarcina de bază este decontaminarea.

ALEXANDRU OPREA şef, IGSU: Exerciţiu este bazat pe scenarii complexe care preupun impliare mai multor servicii, dar partea cea mai importantă este simularea situaţiilor apropiate de realitate. Am încercat să instruim colegii noştri cum să utilizeze echipamentele de cercetare chimică, radiologică, biologică, nucleară. Cum să utlilizeze echipamentele de protecţie personală, cum să utilizeze tehnicile şi tacticile de intervenţie în situaţiile când ai de a face cu ceva necunoscut.

Aplicațiile sunt organizate în cadrul "Programului de pregătire în domeniul lichidării accidentelor chimice, biologice, radiologice și nucleare". Echipele din Republica Moldova au fost instruite de de specialiştii Agenției pentru Apărare și Reducere a Amenințărilor a Departamentului de Apărare al SUA.

JORDAN M. SEYMOUR ofiţer de stat major, Agenția pentru Apărare și Reducere a Amenințărilor: Evenimentul de astăzi ne ajută să facem o totalizare a eforturilor de colaborare pe parcursul celor peste cinci ani. În total, este vorba de peste 20 de astfel de instruiri practice, în valoare de peste şase milioane de dolari. E o susţinere oferită Republicii Moldova pentru dezvoltarea acestor capacităţi.

NICOLAE JELAMSCHI director, ANSP: Ministerul Sănătăţii împreună cu sistemul de sănătate publică şi-a luat angajamentul de a echipa Agenţia cu echipamentul necesar pentru a face faţă testărilor şi răspunsului. De a pregăti personalul pentru a răspunde la aceste provocări.

JANA COSTACHI secretar de stat, MAI: Exerciţiul de astăzi face parte dintr-un şir de 18 exerciţii. Timp în care au fost instruiţi circa 50 de participanţi, 15 dintre care sunt angajaţi ai IGSU, ceea ce ne face încrezători că vom avea capacitate să realizăm de acum încolo aceste isntruiri pe cont propriu.

Agenția pentru Apărare și Reducere a Amenințărilor a acordat Inspectoratului de Urgenţă echipamente în valoare de 1 milion de dolari și autospeciale în sumă de peste 200 de mii de dolari.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter