Justiție

Premierul Dorin Recean: De fiecare dată o să arăt cu degetul la oamenii care comit ilegalități, care iau decizii împotriva R. Moldova

post-img
Justiție
Sursa foto: tvr

Premierul Dorin Recean subliniază importanța luptei împotriva corupției și a ilegalităților, declarând că va denunța public pe cei responsabili. În cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova, Recean a evidențiat necesitatea unei justiții curate și a progreselor în acest sens, precizând că cei mai toxici procurori și judecători nu se mai află în sistem.

"Am să repet și am mai spus. Reforma justiției este reforma fundamentală. Lupta cu corupția este absolut necesară ca să asigurăm ireversibilitatea reformelor pe care le implementăm. De fiecare dată o să arăt cu degetul la oamenii care comit ilegalități, care iau decizii împotriva Republicii Moldova, care iau iau decizii împotriva cetățenilor Republicii Moldova. Trebuie să observăm și anumite progrese. Noi avem un CSM, un CSP care deja au trecut acest exercițiu de pre-vetting. Este clar că acest exercițiu de curățare irită foarte multă lume, dar pe de altă parte, toți cetățenii își doresc procurori, judecători integri și acesta este obiectivul nostru, să avem organele de autoadministrare care pot să curățe pe interior justiția, atât în Procuratură, cât și în mediul judecătorilor. Ceea ce vreau să remarc, cei mai toxici procurori și judecători deja nu se mai află în sistem. Da, mai este foarte mult de lucru cu curățarea justiției, dar deja sunt anumite progrese", a declarat Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Totodată, premierul spune că proiectul de lege privIND Curtea Anticorupție va accelera judecarea cauzelor de interes public, precum furtul miliardului și corupția în sistemul judiciar și al procuraturii.

"E o inițiativă a președintei Sandu și această inițiativă urmează să fie aprobată în următoarele săptămâni în Guvern și Parlament, și asta va crește ritmul de judecare a cauzelor care sunt de interes public, în mod special, cele legate de furtul miliardului, cele legate de corupția din sistemul judecătoresc și a procuraturii, cazurile legate de corupere a alegătorilor, recuperarea banilor ca și rezultat a furtului miliardului. Acest lucru urmează să se întâmple cât de curând", menționează premierul.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter