Actualitate

Dispută între Primăria Chișinău și Guvern

Dispută între Primăria Chișinău și Guvern

Reprezentanţii primăriei Chișinău acuză Ministerul Educaţiei că ar încerca să reducă numărul de angajaţi în sistemul de educație. Aceştia susţin că ministrul a semnat un ordin prin care, din luna august, ar putea fi concediați mai mulți angajați. Ministerul Educaţiei respinge acuzaţiile şi susţine că, de fapt, va crește numărul de specialişti în şcoli.

Şeful Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport susţine că dacă se vor face concedieri cele mai afectate școlile vor fi cele cu un număr redus de elevi.

ANDREI PAVALOI şef-adjunct, Direcția Educație, Tineret şi Sport: „Începând cu august 2024 , o bună parte din instituţiile şcolare vor avea ca şi număr al statelor personal mult mai mic decât cel anterior. Or numărul statelor de personal va fi în conformitate cu numărul de elevi care este în instituţia respectivă, iar cei care vor avea de suferit sunt anume instituţiile mici. Directorii instituţiilor de învăţământ vor fi nevoiţi să elibereze din funcţie în mod special personalul de conducere şi aici vorbim de directori adjuncţi, dar şi personal auxiliar, inclusiv psihologi şcolari”.


Ministerul Educației și Cercetării dezminte afirmațiile celor de la Primăria Chișinău şi anunță că noua organizare va permite angajarea unui număr mai mare de specialiști.


Ministerul Educaţiei:"Urmare a modificărilor propuse de MEC, școlile au posibilitatea de a angaja personal adițional pentru gestionarea bazei de date a instituției, pentru managementul resurselor umane și a acoperi alte necesități ale instituțiilor de învățământ. A fost majorat numărul de unități de psiholog, în special în școlile mici, au fost incluse unități pentru psihopedagogi, logopezi și cadre didactice de sprijin care nu existau în documentul precedent. A fost majorat inclusiv numărul de unități acordate pentru funcția de director adjunct în școlile mici. Înainte de a fi aprobate, noile state de personal au fost discutate pe larg, inclusiv cu directorii instituțiilor de învățământ din Chișinău".


Ministerul precizează că statele de personal au fost modificate în 2023, după 24 de ani de la elaborare, iar în scurt timp va prezenta o analiză detaliată.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter