Economic

Se scumpește și ciocolata. Criză de cacao la nivel mondial

post-img
ciocolată

Veşti proaste pentru iubitorii de ciocolată, preţul acesteia va crește! Lumea se confruntă cu cel mai mare deficit de aprovizionare cu cacao din ultimii 60 de ani. De vină este vremea rea de pe continentul african, zonă de unde se extrage cea mai mare cantitate de cacao din lume. Preţul său a depăşit, în premieră, 10.000 de dolari tonă.

 


Consumatorii vor avea de-a face în curând cu creşterea preţurilor la preparatele pe bază de cacao, probabil chiar cu ocazia sărbătorilor de Paşte. Mulți fermieri dau vină pe schimbările climatice pentru recoltele slabe din ultima vreme. Arborii de cacao cresc foarte aproape de Ecuator și sunt sensibili la schimbările de vreme. Vânturile uscate din Sahara au fost deosebit de puternice în ultimele luni, ceea ce a diminuat recolta. La asta se adaugă vârsta înaintată a arborilor de cacao, al căror potenţial maxim de producţie a fost depăşit.

Niaz Mardan, proprietar Sandrine Chocolates: Din 2020, prețul la cacao crescut, ceea ce ne afectează. În mod normal, comand din Belgia cam 200 sau 300 kg, de fiecare dată. Deci, la final, vorbim de un cost ridicat. Dar provocarea este să le oferim clienţilor noştri calitate, fără a creşte prețurile.

Jaquess Torres, ciocolatier: Prețul la cacao a luat-o razna. Este foarte îngrijorător. Pentru anul acesta nu am scumpit produsele, pentru că durează un timp între momentul în care prețul la cacao creşte şi momentul în care ne afectează şi pe noi. Şi ştiu că în aprilie vom da lovitura!

Analiştii estimează un deficit de peste 350 de mii de tone de cacao, de cinci ori mai mult comparativ cu sezonul precedent.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter