Politic

Eugen Tomac: Cred că 2025 poate fi un an cu multe surprize. Unirea se poate realiza mult mai repede decât își poate imagina oricine

post-img
Tomac

Anul 2025 poate fi un an cu multe surprize, consideră europarlamentarul Eugen Tomac, care spune că din punctul său de vedere, unirea se poate realiza mult mai repede decât își poate imagina oricine.

"Astăzi trăim în alte vremuri și este esențial să evocăm aceste momente înălțătoare cugetare a decidenților de vremii de atunci care au hotărât unirea și să nu uităm nicio clipă că noi suntem singura națiune din Europa divizată după decizia lui Hitler și Stalin. Nu mai există un alt popor care să ducă consecința acestor doi criminali. Suntem singura națiune din Europa care încă trăiește drama aceasta a separării pentru că așa au decis ei atunci. După prăbușirea URSS, românii din Republica Moldova au avut trei obiective: 1. să revină la limba română, 2. să-și obțină libertatea, 3. să-și recapete demnitatea. Limba română a revenit în Republica Moldova, nu mai există pericolul deznaționalizării prin instrumente ale statului ce țin de politica lingvistică. 2. Libertatea, așa cum este ea, încă este respectată în Republica Moldova și slavă Domnului există premise bune pentru ca Republica Moldova să se integreze în Uniunea Europeană. Cred că cel de al treilea obiectiv, de recăpătarea demnității, va fi intrarea Republicii Moldova și unirea cu România. Noi nu trebuie să punem în antiteză unirea cu integrarea în UE. Trebuie doar să o privim ca pe o oportunitate foarte potrivită pentru noi și anume că există un consens unanim pentru ca Republica Moldova să iasă de sub influența Federației Ruse, prin procesul de integrare. Procesul de unificare a început în clipa în care România a flexibilizat procedura de redobândire a cetățeniei române", a declarat eurodeputatul Eugen Tomac, în cadrul emisiunii  "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

"Cred că unirea se va realiza, nu știm când, poate mult mai repede decât ne imaginăm, din punctul meu de vedere, pentru că, fiind o voință atât de importantă de care marea majoritate a cetățenilor sunt conștienți, dar factorii politici care influențează geostrategic regiunea noastră nu sunt încă întru totul de acord, deși, vreau să vă spun că în Parlamentul European am avut discuții cu europarlamentari foarte influenți și cu toată lumea cu care am discutat, nimeni nu vede în termenii care priveau acest proces în urmă cu 10-15-20 ani. Lucrurile s-au schimbat fundamental și evident că, pentru noi, istoric, reprezintă o oportunitate această suspendare a relațiilor cu Rusia, pentru că putem singuri recăpăta această demnitate prin unificare, însă e mult mai mult decât atât, de o simplă voință politică. E nevoie de un efort conjugat între București și Chișinău și o situație mult mai stabilă, din punct de vedere politic, la nivel global. Anul 2024 este un an plin de alegeri, și în Republica Moldova, și în România, și în SUA, dar cred că 2025 poate fi un an cu multe surprize, din punctul meu de vedere unirea se poate realiza mult mai repede decât își poate imagina oricine", punctează europarlamentarul.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter