Politic

Iohannis, despre candidatura sa la șefia NATO: Discuțiile continuă, dar negocierile nu se fac publice

post-img
Klaus Iohannis

Chestiunile NATO nu se discută în public şi negocierile nu se fac publice, a declarat, miercuri, la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis. Întrebat despre candidatura sa la funcţia de secretar general al NATO, președintele a subliniat că „discuţii se poartă, sunt foarte intense”.

În ce priveşte NATO, discuţii se poartă, sunt foarte intense, dar aceste discuţii sunt altfel decât la alte formate. Chestiunile NATO nu se discută în public și negocierile nu se fac publice. Deci continuăm ca şi până acuma. Am avut câteva discuţii foarte bune în plan diplomatic. Se continuă şi vom vedea când vom avea un rezultat”, a spus șeful statului înaintea participării la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri şi joi, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care are loc la Bruxelles.

Şeful statului va participa, de asemenea, la recepţia găzduită de Majestatea Sa Philippe, Regele Belgienilor, în onoarea şefilor de stat şi de Guvern ai Uniunii Europene.

Săptămâna trecută, la Summitul celor Trei Mări de la Vilnius, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că a discutat şi chestiuni legate de NATO şi despre candidatura sa la funcţia de secretar general, menţionând că decizia se ia în consens şi, până când nu se obţine unanimitate, nu se va hotărî „absolut nimic”.

„Am discutat inclusiv chestiuni legate de NATO şi de candidatura mea. Însă vreau să clarific aici o chestiune: la NATO nu se va vota niciodată. Desemnarea secretarului general se face prin consens, iar consensul se obţine prin negocieri de tip diplomatic, discuţii între lideri şi aşa mai departe. Deci, nu are foarte mult rost să ne uităm la câţi au spus, ce au spus, fiindcă până când nu se obţine unanimitate nu se va hotărî absolut nimic şi, până atunci, mai este cale lungă”, a spus atunci Iohannis.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter