Actualitate

A demarat campania de vaccinare antirabică a vulpilor

post-img
vulpe

În Republica Moldova a demarat Campania I de vaccinare antirabică a vulpilor. Procesul de vaccinare antirabică la vulpi se va desfășura în perioada 27 martie – 19 aprilie 2024, prin distribuție manuală de momeli vaccinale antirabice (în continuare momeli).

Momelile sunt distribuite manual de către medicii veterinari din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în cooperare cu colaboratorii din cadrul întreprinderilor silvice și ai Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova.

Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor se recomandă restricționarea circulației libere a câinilor şi pisicilor în zonele respective, întrucât aceste animale sunt competitori pentru momeli.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează populația că, imunizarea nu este destinată animalelor domestice dar, în cazul consumului accidental, s-a constatat că, vaccinul nu este dăunător pentru acestea (câini și pisici).

"Dacă găsiți o momeală intactă, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, lăsați momeala în acel loc. Dacă găsiți momeala într-o zonă în care sunt copii sau animale de companie, protejați mâinile cu ajutorul mănușilor și, cu ajutorul unei pungi de plastic, luați momeala și plasați-o într-o zonă împădurită. Dacă găsiți o momeală al cărei ambalaj (înveliș) este desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși, plasați momeala într-o pungă de plastic și anunțați medicul veterinar pentru a ridica momeala respectivă", atenționează ANSA.

Acțiunile aferente acestui Program de eradicare a rabiei sunt cofinanțate de Uniunea Europeană și sprijinite de România, și au drept obiectiv principal diminuarea progresivă a rabiei în Republica Moldova până la obținerea statutului de țară liberă de această boală.

Vaccinarea antirabică a vulpilor, în Republica Moldova, s-a desfășurate și în anul 2023.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter