Social

Generații unite împotriva singurătății: Un Hackathon dedicat inovațiilor IT pentru vârstnici a avut loc la Chișinău

Generații unite împotriva singurătății: Un Hackathon dedicat inovațiilor IT pentru vârstnici a avut loc la Chișinău

Tineri din comunităţile IT şi profesionişti din diverse domenii din Republica Moldova au participat la un Hackaton împotriva singurătăţii, Tineri pentru Vârstnici. Participanţii maratonului digital au creat o aplicaţie ce are ca scop susţinera persoanelor de vârsta a treia. Marele premiu, în valoare de 15 mii de dolari, va fi folosit pentru implementarea proiectului.

Timp de trei zile, cei 50 de participanţi la hackaton, un maraton de idei digitale, au creat o aplicaţie pentru seniori, să le faciliteze comunicarea cu tinerele generații şi să-i ajute să-şi crească abilitățile digitale. Proiectele au fost evaluate de un juriu profesionist. Echipa câştigătoare a venit cu o idee de aplicaţie bazată pe Inteligenţa Artificială şi a fost răsplătită pe măsură.


Şi câştigătorii locurilor doi şi trei s-au ales cu premii din partea partenerilor.


CRISTIAN PRODIUS, reprezentant echipă, locul II: „Suntem trei băieţi şi am simplificat ideea de comunicare între noi, tinerii şi bătrânii. Simplu: noi postăm pe instagram şi la bătrâni le vine mesajul pe telefon. Tu, ca tânăr, pui tagul acela doar când vrei ca acel mesaj să fie transmis buneilor”.


SABINA POPESCU, reprezentantă echipă, locul III: „Ideea noastră este de a realiza o aplicaţie mobilă pentru bătrâni în care aceştia pot să vadă ce evenimente se vor mai organiza în Chişinău sau Republica Moldova. Evenimentele vor fi plasate pe aplicaţie prin intermediul unui site web”.


Iniţiativa "Tineri pentru vârstnici: Hackathon împotriva singurătății" susține obiectivele Programului Național pentru îmbătrânire activă și sănătoasă 2023-2027 implementat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale cu sprijinul UNFPA Moldova.


ALIONA CRISTEI, analist programe populaţie şi dezvoltare, UNFPA: „Noi am început să analizăm de fapt cum putem să suţinem vârstnicii din Republica Moldova să fie activi şi să se implice în comunitate şi să contribuie la dezvoltarea acesteia. Începând cu activităţi de voluntariat, ulterior cu programe de dezvoltare a abilităţilor digitale, astăzi suntem aici la un Hackaton”.


ILIE GOREA, preşedintele Uniunii Pensionarilor din Moldova: „Platformele acestea sunt foarte binevenite. Vor aduce beneficii pentru oamenii în etate. Cea mai mare bucurie o am că într-adevăr, tinerii nu uită de oamenii în etate şi se implică. Aceasta este cea mai mare dorinţă a noastră, să nu se rupă legătura aceasta dintre generaţii”.


Conform studiului Generaţii şi Gen, aproximativ a treia parte din populaţia de peste 60 de ani a populaţiei Republicii Moldova resimte un sentiment de singurătate, vârtsnicii fiind mai des expuşi stărilor depresive comparativ cu celelalte categorii de vârstă.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter