Social

CNPF lansează diagnosticul pieței de capital din R. Moldova

post-img
CNPF lansează diagnosticul pieței de capital din R. Moldova

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) este în proces de elaborare a Strategiei de dezvoltare a pieței de capital din Republica Moldova pentru perioada 2025-2028, care urmează să fie aprobată de Guvern și adoptată de Parlament. În acest context, Programul USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova va oferi suport în elaborarea unei analize complexe a pieței de capital din R. Moldova (captial market diagnostic), care va sta la baza Strategiei, efectuată în conformitate cu ghidul practic elaborat de Banca Mondială pentru dezvoltarea piețelor de capital în statele cu economie mică.

O piață de capital puternică contribuie la creșterea economică prin mobilizarea resurselor și economiilor de la populație și prin oferirea alternativelor de finanțare pentru Guvern și sectorul privat. În acest context, analiza pieței de capital din R. Moldova, care este la o etapă primară de dezvoltare, va ajuta autoritățile de reglementare în elaborarea cadrului legal și normativ pentru a cataliza dezvoltarea pieței de capital din R. Moldova, menționează CNPF. 

De asemenea, dezvoltarea pieței de capital din Republica Moldova va spori atractivitatea țării pentru investitorii străini, dar și va contribui la consolidarea rezilienței sistemului financiar.

În cadrul exercițiului de analiză a pieței de capital din Republica Moldova vor fi examinate diverse segmente ale pieței de capital, cum sunt: piața monetară, piața datoriei guvernamentale sau piața valorilor mobiliare de stat, piața de acțiuni și obligațiuni corporative.

 Totodată, analiza va include propuneri specifice pentru dezvoltarea fiecărui segment care se va regăsi ulterior într-un document de politici publice pentru dezvoltarea pieței de capital.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter