Politic

SONDAJ. Maia Sandu rămâne politicianul în care au încredere cei mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova

SONDAJ. Maia Sandu rămâne politicianul în care au încredere cei mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova

Maia Sandu rămâne politicianul în care au încredere cei mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova. Este unul dintre rezultatele unui nou sondaj de opinie, realizat de IData pe întreg cuprinsul ţării. Aceeaşi cercetare sociologică mai spune că cei mai mulţi dintre cetăţeni ar vota tot pentru Sandu la următoarele alegeri prezidenţiale. Totodată, în cazul unui scrutin parlamentar, PAS, PSRM, Partidul Şansă şi cel al Comuniştilor ar fi cele patru formaţiuni care ar intra în legislativ.

În sondajul făcut public astăzi, la întrebarea despre intenția de vot în cazul alegerilor Prezidențiale, aproape 30% dintre respondenţi au declarat că o vor alege pe Maia Sandu, puţin peste 13% l-ar susţine pe  Igor Dodon, aproape 6% şi-ar da votul pentru Ion Chicu, în timp ce Ion Ceban şi Irina Vlah ar obţine puţin peste 4% din sufragii.

VOT ÎN PARLAMENT

MAIA SANDU   -27,9%
IGOR DODON  -13,3%
ION CHICU       -5,7%
ION CEBAN      -4,4%
IRINA VLAH      -4,3%

Maia Sandu rămâne politicianul în care au cea mai mare încredere locuitorii Republicii Moldova, urmată de fugarul condamnat Ilan Şor şi liderul PSRM, Igor Dodon.
ÎNCREDERE ÎN POLITICIENI

MAIA SANDU   - 24,3%
ILAN ŞOR         - 11,49%
IGOR DODON  - 11,2%

La capitolul instituţii care se bucură de cea mai mare încredere, conform IData, pe primul loc rămâne biserica. Mitropolia Basarabiei a înregistrat o creştere substanţială a încrederii în rândul instituţiilor religioase şi a ajuns la un indice de 102,1. Topul este urmat de Poliţie, Parlament, Guvern, iar justiţia rămâne cu un rating mic, indicând probleme de performanţă în percepţia celor care au răspuns la sondaj.

ÎNCREDERE ÎN INSTITUŢII

MITROPOLIA MOLDOVEI   -103.8
MITROPOLIA BASARABIEI -102.1
POLIŢIA                                -85.7
PARLAMENT                        -74.1
GUVERN                               -73.8
JUSTIŢIE                               - 54.1

Potrivit aceluiaşi sondaj, în cazul unor alegeri parlamentare peste 36%  dintre respondenţi ar vota pentru PAS, aproximativ 20% pentru PSRM, aproape 19% pentru Partidul Șansă și aproape 8% pentru PCRM. Doar aceste patru formațiuni ar depăși pragul de 5% pentru a intra în Parlament.

NUMĂR DE MANDATE ÎN PARLAMENT

PAS           - 45 de locuri
PSRM        - 27 de locuri
PP Șansă  - 23 de locuri
PCRM       - 9 locuri

Cercetarea sociologică mai arată că sprijinul cetăţenilor pentru aderarea Republicii Moldova la UE înregistrează o uşoară creştere - 57,4% în această lună, comparativ cu puţin peste 56%, în ianuarie. Totodată, a scăzut numărul celor care se declară împotriva integrării europene, ajungând la puţin peste 32%

SUSŢINEREA ADERĂRII R. MOLDOVA LA UE

MARTIE 2024      -57,4%
IANUARIE 2024   -56,7%

Sondajul a fost realizat în perioada 18–24 martie 2024, pe un eșantion de 1.131 respondenți cu o eroare maximă de ± 2.8%.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter