Justiție

Veronica Mihailov-Moraru despre cazul Furtună: probabil are îngrijorări personale

post-img
Ministrul Justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru, judecători
Sursa foto: tvr

Probabil are îngrijorări personale pentru că începe vetting-ul pentru procurorii Procuraturii Anticorupție. Astfel comentează ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, decizia procurorului Victoria Furtună de a-și da demisia. Ministrul Justiției recunoaște că odată cu demararea procesului de vetting mai mulți procurori ar putea pleca din sistem, însă menționează că acest lucru a fost anticipat, iar evaluarea va avea loc etapizat, notează IPN.

Ministrul Justiției spune că plecarea procurorului Victoria Furtună din sistem ar avea legătura cu evaluarea integrității și eticii profesionale, care începe în curând la procuraturile specializate. Veronica Mihailov-Moraru spune că procurorii integri și profesioniști nu au de ce să se teamă de exercițiul vetting-ului.

„Probabil are anumite îngrijorări personale pentru că în curând urmează a fi vetting-ul la Procuratura Anticorupție. Eu sunt foarte încrezătoare că procurorii onești, care nu au probleme cu integritatea, nu au de ce să-și facă griji. Când a fost elaborat conceptul cu privire la evaluare a fost luat în considerare riscul de a se crea multe locuri vacante urmare a eventualelor demisii. Avem și exemplul Albaniei în acest sens. De aceea, mecanismul de evaluare în Republica Moldova a fost conceput în mod etapizat. Am început cu evaluarea CSM și CSP, apoi – Curtea Supremă de Justiție, instanțele de apel și procuraturile specializate”, a spus Veronica Mihailov-Moraru în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

În același timp, ministrul Justiției recunoaște că mai mulți procurori și judecători ar putea pleca din funcții, însă menționează că exercițiul vetting-ului este obligatoriu pentru curățarea sistemului. Veronica Mihailov-Moraru spune că cei care vor promova evaluarea vor avea salarii dublate și garanții pentru a-și desfășura activitatea fără ingerințe.

„Nu excludem că ar putea fi anumite demisii, e decizia fiecărei persoane. Legea prevede dreptul ca persoana să se decidă timp de 20 de zile. Dar cred că și procurorii, și judecătorii sunt interesați să restabilească încrederea societății în sistemul judecătoresc și sistemul procuraturii, iar acest exercițiu de evaluare extraordinară este dorit și de populație, ca să restartăm sistemul. După vetting se vor majora considerabil salariile, iar garanțiile persoanelor evaluate sunt destul de mari”, a mai spus ministrul Justiției.

Anterior, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat că mai mulți procurori din instituția pe care o conduce își vor depune demisiile în contextul demarării procedurii de vetting. Potrivit Veronicăi Dragalin, procurorii sunt nu au încredere că această evaluare va avea loc obiectiv și corect.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter