Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Structura Catedralei Notre-Dame, două turnuri şi artefactele din interior au fost salvate de la incendiu

Gândurile unei lumi întregi se îndreaptă astăzi spre Franţa. Un simbol al spiritualităţii, al culturii, al creştinătăţii, a fost desfigurat de flăcari: Catedrala Notre-Dame. Incendiul a fost stins spre orele dimineţii, fumul gros s-a risipit şi vestile au adus puţină alinare: structura de rezistenţă e neatinsă, tot ce a mistuit focul poate fi refăcut, artefactele nepreţuite din interior au fost salvate.

Prăbuşirea turlei de la Notre-Dame a fost semnul că flăcările sunt de neoprit. 10 minute mai târziu şi acoperişul catedralei a cedat în timp ce mii de parizieni priveau neputincioşi.

Rugăciunile miilor de oamenio care au împânzit strazile din jurul catedralei au fost ascultate: după ore în şir de luptă cu flăcările, cei 400 de pompieri au reuşit să le stingă. Echipele de intervenţie au rămas acolo, pentru a securiza clădirea şi a preveni reizbucnirea focului.


 Catedrala Notre-Dame în interior

Ce a fost rău, a trecut. Notre-Dame va renaşte din propria cenuşă.

Este cel mai vizitat monument istoric din Europa. 14 milioane de turişti vin anual să vadă Catedrala Notre-Dame, veche de 850 de ani.

Cele mai mari evenimente din istoria Franţei au avut loc acolo: încoronări, nunţi, funeralii, comemorări. De-a lungul istoriei, a fost profanată, jefuită, a mai ars odată, în timpul Revoluţiei franceze, dar a trecut neatinsă prin cele două războaie mondiale. Acum era în plină renovare şi prima ipoteză e că aceste lucrări au provocat scânteia care a aprins focul, declanşat la o sursă a sistemului de încălzire.

Procuratura a deschis o anchetă pentru "distrugere involuntară prin incendiere".

La această oră au loc 15 audieri. este vorba despre muncitorii care lucrează la refacerea turlei.

A treia familie bogată a Franţe, familia Pinault, va dona 100 de milioane de euro pentru refacerea catedralei.

Omul de afaceri francez, Francois-Henri Pinault, a făcut anunţul la câteva ore după izbucnirea incendiului.

Fundaţia patrimoniului a anunţat că va lansa o amplă strângere de fonduri pentru reconstrucţia catedralei.

 Incendiu de proporţii la Catedrala Notre-Dame din Paris. Una dintre turlele catedralei s-a prăbuşit

 

Similare
RECOMANDĂRI