ACTUALITATE

Petiţie online, împotriva modificărilor electorale aprobate ieri de PD şi PSRM, în prima lectură

post-img

Mişcarea Politică Unirea a iniţiat o petiţie online prin care îşi manifestă dezacordul cu modificările aprobate ieri în prima lectură, de către majoritatea PD-PSRM, în pofida criticilor aduse de opoziţie. MPU cere ca timpul destinat exercitării procesului la vot să rămâne acelaşi, adică de la 07:00 - 21:00, şi chiar să fie permis votul peste program până la epuizarea numărului de solicitanţi de a vota, aflaţi în raza secţiei de vot.

Textul petiţiei

„Parlamentul a votat, în prima lectură, un proiect care prevede mai multe modificări la Codul Electoral, inclusiv reducerea procesului de votare cu două ore (de la 8:00 până la 20:00). Prin asta, vor să socialiştii urmăresc, de fapt, limitarea accesului la vot al persoanelor tinere şi a celor care sunt la muncă în ziua alegerilor şi de regulă votează mai tîrziu. Astfel, Dodon vrea să obstrucţioneze la vot anume electoratul conştient, care îi este incomod, în aşa mod vrea să-şi asigure un nou mandat, prin fraudă şi în detrimentul voinţei şi a dreptului cetăţenilor de a vota, care este consfinţit de Constituţie.

Totodată, Comisia Electorală Centrală va putea exclude din cursa electorală un concurent electoral, sarcină care actualmente îi revine instanţei de judecată. Deci, organele electorale la fel pot lua decizii în funcţie de cum îi va fi convenabil lui Dodon.

Nici observatorii nu vor mai avea dreptul să verifice listele electorale şi să monitorizeze înainte de începerea procesului de votare. O altă prevedere îi permite lui Dodon poate să-şi facă spot chiar în clădirea Preşedinţie, dar alţii nu vor avea acest drept. Votul din Transnistria din start este viciat, nefiind posibil de a verifica corectitudinea procesului de vot în zona separatistă. 

Proiectul prevede şi interzicerea prezentării rapoartelor de monitorizare în timpul procesului de votare. Astfel, organizaţii precum Promo-Lex nu vor mai putea veni cu monitorizări în ziua alegerilor. 

Prin urmare, Dodon, cu votul PSRM şi a PD, au pregătit un adevărat arsenal împotriva propriilor cetăţeni, pentru a le îngrădi dreptul la vot, încâlcând principiile democratice şi de organizare transparentă a alegerilor. 

Solicităm crearea condiţiilor pentru diasporă ca aceasta să poată vota fără impedimente, inclusiv să fie permis votul peste program până la epuizarea numărului de solicitanţi de a vota, aflaţi în raza secţiei de vot, iar votul să fie permis şi cu paşaportul expirat sau cu buletinul de identitate.

În acest sens, vor fi sesizate Curtea Constituţională şi Comisia de la Veneţia pentru a-l împiedica pe Dodon să-şi supună statul după placul său şi să folosească instituţiile statului împotriva cetăţenilor!”.

Citeşte şi: 
 

Modificări în Codul Electoral din Republica Moldova