ACTUALITATE

Modificări în Codul Electoral din Republica Moldova

Reducerea perioadei de votare cu două ore şi eliminarea candidaţilor din cursă prin decizia instituţiei electorale şi nu a instanţei de judecată, ca până acum. Sunt doar câteva dintre modificările aduse Codului Electoral şi votate de coaliţia PD-PSRM, în primă lectură. Opoziţia parlamentară a criticat proiectul şi a anunţat că prin aceste modificări începe fraudarea alegerilor prezidenţiale din 1 noiembrie.

Potrivit modificărilor la Codul Electoral, adoptate astăzi, în campanie sunt interzise discursurile instigatoare la ură sau discriminare, o astfel de retorică fiind sancţionată cu amenzi. O altă modificare vizează stabilirea orelor de votare de la 8 până la 20 şi nu de la 7 la 21 cum este acum.  

„Această reducere cu 2 ore a zilei votării, a fost promovată de experţii în domeniu doar cu condiţia că vorbim de 2 zile de votare. Nimeni nu a propus, pur şi simplu, reducerea zilei votării”, a spus SERGIU LITVINENCO, deputat PAS.

„Dacă micşorăm cu 2 ore ora votului riscăm ca aproximativ 1,5-2 % din populaţie să nu participe la vot. 01.24 tinerii de obicei vin spre seara, şi seara vrem să limităm să nu vină la vot”, a spus LILIAN CARP, deputat PAS.

De asemenea, potrivit noilor modificări, concurenţii electorali pot fi mult mai uşor excluşi din cursă.

„Pe viitor un concurent electoral poate fi scos din cursă nu de instanţa de judecată cum este acum, dar prin simpla decizie a organului electoral, iar organul electoral la noi se formează pe criterii politice începând de la CEC şi terminând cu birourile electorale”, a spus SERGIU SÎRBU, deputat Pro Moldova.

Socialiştii au fost nemulţumiţi că opoziţia parlamentară a criticat proiectul deşi iniţiativele vin din partea Comisiei Electorale Centrale, iar şeful instituţiei a fost propus de Partidul Acţiune şi Solidaritate.

„Vă rog, nu faceţi aici spectacol şi să treziţi ura cetăţenilor că cineva vrea să-i limiteze, propunerile vin de la CEC, retrageţi reprezentantul dvs de la CEC şi criticaţi”, a spus VLAD BATRÎNCEA, deputat PSRM.

Proiectele de modificare a codurilor electoral şi contravenţional au fost votate în prima lectură. Pentru a intra în vigoare necesită votul deputaţilor şi în lectura a doua.