ACTUALITATE

Încetarea Acordului privind ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro din partea României. Cât a ratat Chişinăul

post-img

În 2010, Republica Moldova şi România semnau un acord, prin care Bucureştiul se angaja să ofere Guvernului de la Chişinău 100 de milioane de euro. Documentul a expirat pe 28 martie, zi în care statul român ne anunţă că acordul îşi încetează valabilitate.

Problema cea mare este că până acum am avut proiecte pentru a accesa 40 din cele 100 de milioane de euro. 60 de milioane de euro, bani ce puteau fi investiţi în drumuri, aprovizionarea cu apă, dar şi alte proiecte sociale, le-am ratat.

Argumentele Bucureştiului    
  

Anunţul privind încetarea prevederilor acordului a fost făcut de ministerul de Externe al României, la doar o zi după ce românii de pe ambele maluri ale Prutului au sărbătorit 103 ani de la unirea Basarabiei cu România.  Bucureştiul precizează că a încercat să evite suspendarea finanţării, doar că Executivul de la Chişinău practic nu a făcut nimic în acest sens.

“Având în vedere iminenţa ieşirii din vigoare a Acordului, România a propus R. Moldova, la începutul lunii noiembrie 2020, încheierea unui nou Protocol adiţional (Protocolul 6), care să permită atât extinderea perioadei de valabilitate a Acordului şi, astfel, utilizarea fondurilor încă neutilizate - din cele 100 de milioane de euro - în proiecte viitoare, cât şi extinderea domeniilor în care ajutorul financiar nerambursabil poate fi acordat”, se precizează în comunicat.

Diplomaţia română precizează că dacă ar fi existat un protocol aditional, Guvernul de la Chişinău mai avea la dispoziţie cinci ani pentru valorificarea sumeirămase – 60 de milioane de euro. Oferta donatorului, însă, avea şi anumite condiţii, printre care păstrarea vectorului european de dezvoltare, reforma justiţiei şi consolidarea statului de drept, dar şi protejarea investiţiilor româneşti.

Ministerul de Externe al României afirmă că Executivul de la Chişinău a reacţionat abia pe data de 26 februarie. Deşi banii sunt oferiţi de România,Guvernul condus de intermiarul Aureliu Ciocoi, a trimis propriul proiect de angajamente, unul care au fost excluse anumite condiţii înaintate de Bucureşti. Într-un final, negociatorii de la Chişinău au invocat că puterea executivă nu are competenţele necesare pentru semnare acordului.

Beneficiile acordului moldo-român
 
Din 2010 şi până acum, Republica Moldova, în baza acordului privind finanţarea nerambursabilă, a reuşit să acceseze 40 de milioane de euro (40% din potenţial) Cu aceşti bani, în ultimul deceniu au fost reabilitate peste 1 000 de grădiniţe şi instituţii şcolare. La fel, o parte din bani au fost investiţi în dezvoltarea gazoductului Iaşi-Chişinău.
 
România lasă uşa deschisă
 
Diplomaţii de peste Prut afirmă că România este gata să încheiei un nou acord, astfel încât Republica Moldova să poată beneficia de banii rataţi pentru moment. În acelaşi timp, însă, Bucureştiul lasă să se înţeleagă faptul că va oferi banii unei guvernări care se va angajaj sincer în promovarea reformelor. “România va continua să urmărească dezvoltarea dialogului bilateral într-o logică condiţionată de angajamentul ferm pentru continuarea reformelor esenţiale dezvoltării democratice şi progresului parcursului european al Republicii Moldova”, se precizează în comunicatul ministerului de Externe.
 
Guvernarea de la Chişinău nu a comentat, deocmadată, decizia Guvernului român de a anula acordul de finanţare.