Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Igor Dodon nu vede o problemă în faptul că dă indicaţii Guvernului. Expert: Preşedintele încalcă Constituţia

Deşi Republica Moldova este un stat parlamentar, în care atribuţiiile preşedintelui sunt limitate, Igor Dodon acţionează ca într-un regim de guvernare prezidenţial. De exemplu, dă indicaţii Guvernului, ceea ce, potrivit Constituţiei, este ilegal, spune doctorul habilitat în drept constituţional Teodor Cârnaţ. Dodon nu vede, însă, o problemă şi spune că are tot dreptul să o facă, din moment ce Guvernul a fost învestit la propunerea sa.  

După demiterea Guvernului condus de Maia Sandu şi învestirea Guvernului Chicu, considerat Executivul lui Dodon, preşedintele şi-a asumat rolul de coordonator al activităţii Cabinetului de Miniştri, deşi puterile în stat sunt separate.

După modelul lui Vladimir Voronin, Dodon a participat la prima şedinţă a Guvernului Chicu, ocupând locul premierului. De atunci, în multe cazuri, Guvernul Chicu pur şi simplu execută anumite decizii pe care le anunţă Igor Dodon. Situaţia e similară şi perioadei Guvernului Filip, când unele decizii erau anunţate de fostul lider democrat Vlad Plahotniuc. Igor Dodon recunoaşte că dă indicaţii Guvernului. De exemplu, a cerut Executivului să renunţe la interdicţia aplicată maşinilor cu plăcuţe de înmatriculare transnistrene.
 
IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: „Au fost indicaţii către Guvernul Republicii Moldova, ştiu că au fost indicaţii şi pe malul stâng şi practic, această problemă, la etapa actuală, este exclusă”.
 
Doctorul habilitat în drept constituţional, Teodor Cârnaţ, susţine că preşedintele Dodon încalcă Constituţia: „Igor Dodon în calitate de preşedinte, de lider informal al unui partid, promovează în Republica Moldova un regim de guvernare al confuziilor puterilor. Dacă noi privim prin prisma Constituţiei, Preşedinţia nu are ce căuta în activitatea Guvernului”.
 
Igor Dodon îşi propune să monitorizeze şi unele anchete judiciare în cazul unor omoruri, înregistrate la începutul acestui an. 
 
IGOR DODON: „Eu personal voi ţine la control ca cei care au încălcat legea, cei care au ucis oameni, să facă puşcărie”.
 
TEODOR CÂRNAŢ: „Noi vedem că preşedintele abuzează deoarece, în conformitate cu separaţia puterilor în stat, noi avem o autoritate publică care are menirea de a combate şi de a preveni criminalitatea în Republica Moldova. Aceasta este procuratura”.
 
Igor Dodon se implică şi în activitatea primăriei Chişinău. Deşi problema majorării tarifelor la transportul în comun din municipiu e responsabilitatea strictă a CMC, preşedintele a decis, în locul aleşilor locali.
 
IGOR DODON: „Noi am discutat cu primarul. Nu va fi nicio majorare a tarifelor la transportul în comun din Chişinău”.
 
TEODOR CÂRNAŢ: „Dacă le comasăm pe toate acestea, s-ar putea să fim martorii la o consolidare a autoritarismului din partea preşedintelui Dodon”.
 
Şeful statului nu vede o problemă în faptul că dă indicaţii Guvernului.
 
IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: „Nu-mi place cuvântul – dau indicaţii, poate sună prea dur, dar solicităm, cerem. Eu cred că este un lucru normal, pentru că acest Guvern a fost învestit la iniţiativa preşedintelui”.
 
Deşi spune că-i displace cuvântul indicaţii, îl utilizează şi în raport cu unele instituţii care, prin lege, sunt obligate să nu accepte imixtiuni. Un exemplu este Banca Naţională. În cadrul unei şedinţe din 13 ianuarie, la care a participat conducerea BNM, preşedintele a recunoscut direct că a dat indicaţii acestei instituţii.
 
„Am discutat modul în care se realizează indicaţiile preşedintelui ţării legate de soluţionarea problemelor care persistă în activitatea agenţilor economici din regiunea transnistreană şi relaţiile acestora cu băncile comerciale din Republica Moldova", a scris Dodon pe pagina sa de Facebook, deşi Banca Centrală de la Chişinău, potrivit legii, este o instituţie independentă în exercitarea atribuţiilor şi nu poate solicita şi nici accepta instrucţiuni de la autorităţile publice sau de la orice altă autoritate. Şi Nicolae Negru, editorialistul de la Ziarul Naţional, critică comportamentul preşedintelui Dodon.
 
NICOLAE NEGRU, editorialist: „Pornind Republica Moldova pe calea politicii "echilibrate" între "Lisabona şi Vladivostok", dispus să renunţe la programul FMI şi să împrumute bani de la Moscova, care acordă doar împrumuturi politice, să construiască aeroporturi pe bani ruseşti, Dodon (cu premierul său de buzunar, Ion Chicu) merge în mod evident pe urmele lui Lukaşenko, dar este un jalnic imitator al "tătucului" belarus."
Sursa: ziarulnational.md
 
Similare
RECOMANDĂRI