Guvernul va evalua săptămânal preţurile la produse
Sursa foto:ipn.md Vizualizari:

Guvernul va evalua săptămânal preţurile la produse

Guvernul va efectua săptămânal o analiză detaliată a preţurilor la toate tipurile de produse, dar cu accent pe produsele sociale. Anunţul a fost făcut după şedinţa comună de miercuri, 15 ianuarie, cu participarea premierului, preşedintelui Parlamentului şi a şefului statului, transmite IPN.

„Am discutat cu domnul prim-ministrul referitor la monitorizarea evoluţiei preţurilor în Republica Moldova. Suntem în economie de piaţă. Regulile spun că piaţa dictează preţurile, dar aceasta nu înseamnă că Guvernul, statul nu trebuie să se implice în tot ce ţine de monitorizarea preţurilor”, a declarat pentru presă preşedintele Igor Dodon.

Şeful statului a menţionat că acest mecanism a fost implementat cu succes de către Guvernul condus de Zinaida Greceanîi, echipă în care s-a regăsit, atât el, cât şi actualul premier, Ion Chicu.

„În ceea ce priveşte preţurile, am avut un mecanism foarte bun de monitorizare cu zece ani în urmă, când lucram în echipă. Acum o să-l restabilim. Este important ca toţi să înţeleagă, inclusiv cei care au venit şi au promis că au să consolideze economia de piaţă în Republica Moldova, pentru că noi suntem într-o economie de piaţă – preţurile sunt libere. Noi tindem spre liberalizare. Important este ca organele statului, inclusiv Consiliul Concurenţei să nu admită înţelegeri de cartel. Dar preţurile le stabilesc agenţii economici”, a declarat premierul Ion Chicu.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în decembrie, inflaţia anuală pentru ultimele 12 luni (din ianuarie 2019 până în decembrie 2019) a constituit 7,5%. Indicele preţurilor de consum, faţă de noiembrie 2019 a constituit 100,9%. Creşterea preţurilor medii de consum cu aproape 1% a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 1,6%, la mărfurile nealimentare cu 0,6% şi la serviciile prestate populaţiei cu 0,1%.
Similare
RECOMANDĂRI