Europa azi

Cehia sprijină o nouă rundă de extindere a UE și consideră că este vorba despre o necesitate geostrategică

post-img
UE
Sursa foto: bani.md

La castelul din Praga, Cehia a marcat 20 de ani de la aderarea la blocul comunitar. O conferință la care a intervenit și președintele Zelenski, care a declarat că negocierile efective de aderare pentru Ucraina vor începe peste o lună. O întreagă generație din centrul și estul Europei s-a născut și a crescut în Uniune, în două decenii.

Președintele ceh, Petr Pavel, consideră că extinderea Uniunii este o necesitate geostrategică. „Dacă lăsăm statele din Balcanii de Vest, Ucraina, Moldova şi Georgia prea mult în prag, le lăsăm la mila unor actori ca Rusia, care nu le doresc deloc binele Europei şi europenilor”, a avertizat liderul de la Praga, care a fost președinte al Comitetului Militar al NATO.

Președintele Germaniei a lansat un apel la apărarea democrației în Uniune înainte de europarlamentare și a susținut aderarea Ucrainei la blocul comunitar. Președintele Zelenski a intervenit prin videoconferință.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: În urmă cu douăzeci de ani, acest vis a devenit realitate pentru Cehia. Și sunt sigur că va deveni în curând o realitate pentru Ucraina și pentru națiunile balcanice și pentru Moldova și Georgia. În iunie putem păşi pe această cale prin începerea efectivă a negocierilor de acceptare a Ucrainei. Sunt recunoscător tuturor celor care ne ajută. Glorie Ucrainei!

Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei: Susținem Ucraina ca parte integrantă a Europei și ca viitor membru al Europei. Și aici, puterea noastră constă în acţiunea comună. Nu ne vom lăsa divizați.

Din fermele din Polonia până în Estonia tehnologizată, tinerii vorbesc despre speranțe înaintea europarlamentarelor și se referă la impactul pe care Uniunea le-a avut asupra vieților lor în două decenii.

Julia Klimkiewicz, studentă, 19 ani: Mă numesc Julia Klimkiewicz. Am 19 ani şi vin din Polonia. Sunt consilier municipal.

Pe 1 mai 2004 a fost cel mai mare val de extindere din istoria blocului comunitar: Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Polonia, Malta și Cipru.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter