Actualitate

Preotul Andrei Bucliș: „Ca simbolistică religioasă, Joia Patimilor ne vorbește despre înființarea practică a Bisericii”

post-img
Preotul Andrei Bucliș

„Ca simbolistică religioasă, Joia Patimilor ne vorbește despre înființarea practică a Bisericii, pentru că avem Cina cea de Taină, care consfințelte această zi. Este momentul Biblic din istorie în care s-a înființat Sfânta Euharistie”, a spus Andrei Bucliş, preot ai Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Chișinău, Mitropolia Basarabiei, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Preotul a specificat că Cina cea de Taină este epicentrul creștinismului și , în mod special, al ortodoxiei.

„Cea mai importantă tradiție este participarea, ca creștin la patimile Mântuitorului Isus Hristos. Ceea ce consfințește ca și practică liturgică această zi este denia celor 12 Evabghelii, în care aducem în fața ochilor duhovnicești întreg procesul de vânzare, judecare, condamnare și răstignire a mântuitorului Isus Hristos”, a spus fața bisericească.

Andrei Bucliş a mai menționat că, în practica populară, tradițională. în această zi se face pască, se vopsesc ouăle.

Preotul Viorel Cojocaru a explicat în cadrul emisiunii motivul pentru care ziua de astăzi mai este numită și Joia Neagră.

„Dacă vorbim din punctul de vedere al evenimentelor, procesul de mântuire începe cu Buna Vestire și se finalizează cu Înălțarea la Ceruri. Noi cunoaștem care a fost finalul biruinței Vieții asupra morții. Hristos le vorbește celor 12 apostoli. despre patima sa și să nu deznăduiască, chiar dacă va fi prins. De asta spunem că ziua de azi este neagră. Domnul Hristos depășește frica morții atunci când se roagă. Firea Dumnezeiască a lui Hristos absoarbe firea umană”, a precizat preotul

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi o puteți urmări în continuare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter