Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ploi însoţite de fulgere, grindină şi vânt puternic sunt prognozate până mâine noaptea în centrul şi sudul Republicii Moldova

Ploile torenţiale, însoţite de descărcări electrice, au făcut prăpăd. 34 de sate din 12 raioane, în special, din nordul şi sudul Republicii Moldova, au avut de suferit. Peste o sută de salvatori lucrează în zonele afectate. Ploi cu tunete, fulgere, grindină şi vânt puternic sunt prognozate până mâine noaptea. Meteorogii au emis un cod galben de vreme rea pentru zona de centru şi sud a ţării.

Precipitaţiile abundente au distrus totul în cale. Din fericire, Mihail Harabagiu, şeful IGSU al MAI, susţine că nu sunt răniţi, traumaţi sau decedaţi.
 
În schimb, a avut de suferit infrastructura. Cele mai afectate sunt satele din raioanele Bălţi, Glodeni, Râşcani, Sângerei, Briceni, Edineţ, Donduşeni şi Ocniţa.
 
„Sunt afectate peste 160 de case, deteriorate mai multe foi de ardezie şi cherestea, au căzut piloni şi arbori. Au fost deterioare două autoturisme şi afectate mai multe culturi agricole. De la energie au fost deconectate 10 localităţi şi şase raioane. Din datele prezentate la ora actuală de Gas Natural Fenosa, a rămas de conectat doar o localitate – satul Lozova, raionul Străşeni”, a declarat Mihail Harabagiu.
 
111 salvatori au fost antrenaţi pentru lichidarea consecinţelor ploilor. S-a intervenit în 24 de cazuri pentru a înlătura aborii şi stâlpii de electricitate care au fost doborâţi. Şi cum vremea nu s-a domolit, responsabili au cateva sfaturi pentru cetăţeni.
 
„Să aibă grijă de copiii care acum sunt în vacanţă. Sunt expuşi electrocutării de la fulgere. Trebuie luate o serie de acţiuni, excluderea folosirii telefoanelor mobile, aflarea în locuri deschise cum ar fi sub pomi singuratici. Trebuie să ne protejăm şi de liniile electrice care cad de pe piloni. Să fim prudenţi, să nu ne apropiem de piloni care au căzut şi să anunţe imediat specialiştii prin telefonul 112”, îndeamnă Mihail Harabagiu cetăţenii Republicii Moldova.
 
Peste tot unde au fost probleme, comisiile pentru situaţii excepţionale estimează valoarea prejudiciilor cauzate.
Similare
RECOMANDĂRI