Maria Şarapova, fost lider mondial şi deţinătoare a cinci titluri de Grand Slam, se retrage din tenis la 32 de ani
Vizualizari:

Maria Şarapova, fost lider mondial şi deţinătoare a cinci titluri de Grand Slam, se retrage din tenis la 32 de ani

Maria Şarapova, fostă ocupantă a locului 1 WTA şi deţinătoare a cinci titluri de Grand Slam, şi-a anunţat retragerea din tenis, la vârsta de 32 de ani. Ultima parte a carierei a fost marcată de numeroase accidentări şi de suspendarea de 15 luni pentru consumul de substanţe interzise.

Maria Şarapova a  făcut anunţul într-o scrisoare publicată pe site-ul revistei Vogue: "Privind în urmă, realizez că tenisul a fost muntele meu. Un drum plin de urcuşuri şi coborâşuri, însă peisajele din vârf au fost incredibile. După 28 de ani şi cinci titluri de Mare Şlem, totuşi, sunt gata să escaladez un nou munte, să concurez pe un teren diferit. Între timp, sunt câteva lucruri simple pe care le aştept cu adevărat: un sentiment de linişte alături de familia mea. Să zăbovim la o ceaşcă de cafea dimineaţa, să evadăm neaşteptat în weekend-uri, să am antrenamente la alegere. Tenisul mi-a arătat lumea şi din ce sunt făcută. Este modul în care m-am testat şi prin care mi-am măsurat creşterea. Indiferent ce voi face în viitor, sau care va fi următorul meu munte, voi lupta în continuare. Voi escalada în continuare. Voi creşte în continuare."

Şarapova a început să joace tenis la vârsta de patru ani. A devenit jucătoare profesionistă în 2001, în 2004 câştiga primul Grand Slam al carierei, iar în 2005 urca pe locul 1 mondial, într-o perioadă în care Serena Williams începuse să domine tenisul feminin.

A câştigat primul titlu de Grand Slam la doar 17 ani. Se întâmpla la Wimbledon, unde o învingea chiar pe cea care avea să-i devină marea rivală, legenda tenisului feminin Serena Williams.

Avea să câştige în total  cinci trofee de Mare Şlem, pe toate suprafeţele: Wimbledon (2004), US Open (2006)  Australian Open (2008), Roland Garros (2012 şi 2014).

În 2014, Şarapova a câştigat titlul de la Roland Garros într-o finală câştigată la mare luptă cu Simona Halep, scor 6-4, 6-7, 6-4.

În 2016, sportiva din Rusia a fost suspendată pentru dopaj, după ce a fost  acordată de Federaţia Internaţională de Tenis, în 2016. Şarapova a fost testată pozitiv cu meldonium şi nu a putut juca timp de 15 luni. În 2017, sportiva a revenit în circuit, însă nu s-a mai putut ridica la nivelul anterior din cauza mai multor accidentări.

Ultimul său meci în circuitul WTA a avut loc luna trecută, în primul tur de la Australian Open, când a fost eliminată de croata Donna Vekic.

Similare
RECOMANDĂRI