SPORT

JO 2020: Sportivii, ameninţaţi cu excluderea în cazul încălcării regulilor anti-Covid

post-img

Sportivii ar putea fi sancţionaţi financiar sau excluşi de la Jocurile Olimpice de la Tokyo în cazul încălcării regulilor anti-Covid, mai ales testele zilnice şi purtarea măştii, au avertizat marţi organizatorii, prezentând regulile actualizate cu 37 de zile înainte de startul competiţiei, transmite AFP.

Ultima versiune a manualului (''playbook'') pentru sportivi are 70 de pagini, cu benzi desenate pentru a explica regulile care, potrivit organizatorilor, vor garanta securitatea sanitară a Jocurilor Olimpice (23 iulie-8 august), scrie Agerpres.

Responsabilii speră că aceste restricţii vor spori încrederea publicului japonez, care este sceptic, în ce priveşte posibilitatea organizării Jocurilor, chiar dacă pandemia încă nu este controlată.

Responsabilii olimpici şi organizatorii Tokyo-2020 au pus accentul pe sancţiuni prevăzute pentru sportivii care încalcă regulile, cum ar fi avertismente, amenzi, eventual "o ineligibilitate sau excludere temporară sau permanentă de la Jocuri".

Ei nu au precizat dacă sportivii pot fi excluşi de la viitoarele Jocuri Olimpice precum şi de la cele de la Tokyo.

"Aşteptăm de la voi să respectaţi regulile, însă dacă nu o faceţi, ar putea fi dictate sancţiuni împotriva voastră", a declarat Pierre Ducrey, director de operaţiuni al Jocurilor în cadrul Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).

Organizatorii au anunţat deja măsuri precum teste zilnice pentru sportivi şi urmărirea prin GPS a ziariştilor veniţi din străinătate, în încercarea de a linişti publicul japonez.

Cu ceva mai mult de cinci săptămâni înaintea Jocurilor, Tokyo se află încă în stare de urgenţă sanitară şi nu a fost luată încă nicio decizie privind accesul spectatorilor locali, după interdicţia fără precedent a spectatorilor veniţi din străinătate, anunţată în luna martie.

Organizatorii încearcă să schimbe datele problemei, insistând asupra măsurilor de securitate luate de ei şi a faptului că majoritatea sportivilor şi a persoanelor prezente în satul olimpic vor fi vaccinate şi ţinute departe de publicul japonez.

"Regulile jocului există pentru a fi respectate, nicio încălcare", a afirmat un alt oficial al CIO, Christophe Dubi, într-o conferinţă de presă comună.

Organizatorii nu au precizat ce sancţiuni se vor aplica pentru ce abateri şi au adăugat că nu pot oferi detalii despre valoarea amenzilor potenţiale.

O comisie de disciplină va fi însărcinată să evalueze încălcările şi sancţiunile potenţiale.

Responsabilii au început să sosească la Tokyo, în primul rând vicepreşedintele CIO, John Coates, ce a aterizat marţi dimineaţă. Înaintea venirii sale, zeci de persoane au manifestat împotriva Jocurilor în capitala niponă.

Sondajele naţionale au arătat în mod constant că cei mai mulţi dintre japonezi se opun găzduirii Jocurilor în această vară, preferând o amânare sau o nouă anulare. Însă, după sosirea primei echipe olimpice (jucătoarele australiene de softball), aflată deja în Japonia, şi venirea responsabililor CIO, există elemente care indică faptul că opoziţia faţă de "Jocurile Olimpice ale pandemiei" s-a diminuat.

Un sondaj efectuat la începutul lunii iunie a constatat că jumătate din populaţia Japoniei este de acord cu desfăşurarea competiţiei, iar un nou sondaj de opinie lansat luni seara a arătat că 64% dintre cei chestionaţi sunt acum în favoarea găzduirii Jocurilor Olimpice.

Circa 84% din sportivi au fost deja vaccinaţi, a declarat Coates pentru Australian Financial Review înaintea plecării sale la Tokyo. "Nu vom putea ajunge niciodată la 100%", a recunoscut el, precizând că sportivii din unele ţări din Asia şi Africa merg în Qatar pentru a se vaccina, în timp ce unii sportivi sud-americani vin în acest scop la Miami şi Houston.

Coates a spus vinerea trecută că Jocurile de la Tokyo vor avea loc chiar dacă starea de urgenţă va fi prelungită.