Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Zeci de copii de la liceul Teoretic cu profil de arte "Elena Alistar" au devenit salvatori pentru o zi

Au fost, pentru câteva ore, pompieri sau paramedici SMURD. Zeci de copii de la liceul Teoretic cu profil de arte "Elena Alistar", din Chişinău, au învăţat cum să acţioneze în diferite situaţii de risc - accidente, incendii sau înecuri. Elevii au fost învăţaţi de salvatorii SMURD cum să acorde primul ajutor şi câteva manevre de resuscitare. Acţiunile fac parte din campania "Salvăm prin Instruire", lansată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Cu astfel de situaţii ne putem întâlni pe neaşteptate, iar fiecare secundă contează pentru salvarea unei vieţi. De aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să ştie cum să acţioneze în cazul unui accident. Asta au învăţat 60 de copii din clasa a noua a liceului Teoretic cu profil de arte "Elena Alistar".

Alte situaţii dificile cu care ne putem întâlni sunt înecurile. Tinerii au aflat cum să acorde primul ajutor.

Totodată, paramedicii le-au explicat elevilor ce trebuie să facă atunci când o persoană intră în stop cardiac sau îşi pierde cunoştinţa.
 
Pacientul se stropeşte cu apă ia picioarele trebuie ridicate la 45 de grade.
 
„Care sunt cele mai periculoase, atunci este vorba de stop cardiac când persoana este în moartea clinică, care durează de la trei la cinci minute. Atunci persoana, copii în cazul nostru trebuie să acţioneze de sine stătător sau iarăşi să sune şi să urmeze indicaţiile”, a declarat IGOR MOCANU, paramedic IGSU.
 
Campania "Salvăm prin Instruire", lansată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, îşi propune să pregătească cât mai mulţi tineri pentru situaţiile neprevăzute ce pot apărea în viaţă.
 
„Noi vom încerca să ajungem în fiecare şcoală din Republica Moldova. Mâine o să avem deja lucruri practice la Bălţi şi la Cahul şi prelungim în Municipiul Chişinău. Noi ne propunem o şcoală pe zi să o trecem neapărat”, a spus MIHAIL HARABAGIU, şef IGSU.

„Numai în anul 2019 noi am pierdut peste 350 de cetăţeni de-ai noştri în diferite situaşii de care vorbesc, mă refer accidente rutiere mai multe şi decedaţi în urma incendiilor. Aceste instruiri, pregătiri de pericol trebuie să fie instruiţi de familie ceea ce nu se întâmplă în ultimul timp”, qa declarat PAVEL VOICU, ministrul Afacerilor Interne.
 
Pompierii şi paramedicii urmează să ajungă în toate şcolile din Republica Moldova.
 
 
Similare
RECOMANDĂRI