SOCIAL

VIDEO. Un copil cu dizabilităţi din Chişinău a fost înmatriculat la şcoală, dar nu este acceptat de părinţii celorlalţi colegi

Ceartă şi neînţelegeri la un liceu din Chişinău. O mamă se plânge că fiul ei, care are nevoi educaţionale speciale, nu este acceptat de comunitatea şcolară. În a doua jumătate a acestei luni băiatul urmează să fie supus testării psiho-socio-pedagogice. Până atunci însă, neînţelegerile continuă.

Natalia Cojocaru îşi creşte singură cei doi copii. Femeia spune că fiul, care este elev în clasa I la liceul „Petru Rareş”  din Chişinău, este discriminat din cauză că are nevoi educaţionale speciale.

Pe de altă parte, părinţii celorlaţi elevi spun că mama ar trebui să se implice mai mult în educaţia copilului. Pentru că băiatul ar avea uneori un comportament agresiv şi şi-ar speria colegii.

Şcoala are angajaţi un psiholog şi un pedagog de sprijin, care trebuie să-i ajute pe toţi copiii cu necesităţi educaţionale speciale să se încadreze în grup.

În Republica Molodva toţi copii au dreptul la educaţie. Educaţia incluzivă presupune că toţi copiii au drepturi egale la educaţie şi dreptul de a frecventa aceeaşi şcoală cu semenii lor, indiferent de capacităţile fizice sau intelectuale. Aceasta înseamnă că instituţiile de învăţământ trebuie să se adapteze nevoilor educaţionale ale acestor copii, iar ceilalţi trebuie să se conformeze. Specialiştii în incluziune socială susţin că fiecare copil trebuie să fie şcolarizat.