SOCIAL

VIDEO. Subvenţii. Cererile pot fi depuse între 1 februarie şi 31 octombrie

Mai multi bani în agricultură. Agenţia de intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a demarat campania de depunere a cererilor pentru obţinerea subvenţiilor. În acest an, Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediu Rural a fost majorat cu 100 de milioane şi va ajunge la 900 de milioane de lei. Prioritate vor avea tinerii fermieri, în special femeile, asociaţiile de producători, sectorul zootehnic dar şi agricultorii care vor implementa tehnologii noi post - recoltare şi procesare.

Larisa Roman lucrează 1300 de ha de teren agricol în raionul Ialoveni. Anul trecut, femeia a cumpărat un tractor pentru recoltarea cerealelor iar acum, cu ajutorul, programului de subvenţionare îşi va recupera o parte din investiţia de 2 milioane de lei.
 
Vasile Puşcaş creşte culturi oleaginoase în raioanul Anenii Noi. Fermierul a depus o cerere de subvenţionare pentru 30 mii de lei. Banii ii sunt necesari la procurarea tehnicii care i-ar uşura activitatea.
 
În acest an, cererile de subvenţionare pot fi depuse în perioada 1 februarie - 31 octombrie, mult mai devreme decât în anii precedenţi. În Fondul Naţional de Dezvoltare Agricolă şi Mediu Rural sunt prevăzute mijloace financiare de 900 mil. lei. Dintre care 633 mil vor merge pentru finaţarea dosarelor de subvenţionare pentru 2018, 220 de mln. sunt destinate achitării restanţelor pentru 2017, iar peste 28 de mil. de lei vor fi alocate fondului Viei şi Vinului.
 
Priorităţile de acordare a subvenţiilor vor fi axate pe modernizarea sectorului, gestionarea durabilă a resurselor naturale dar şi stimularea dezvoltării infrastructurii în mediul rural.
 
Pentru a stimula dezvoltarea sectorului, începând din acest an vor fi acordate subvenţii în avans, pentru proiecte start-up, iniţiate de tineri şi femei în afaceri.
 
Pentru a a fluidiza procesul, AIPA intenţionează să lanseze şi programul online de depunere a dosarelor. 
 
Suma maximă de subvenţionare este de 3 milioane de lei pentru un agricultor şi 4,5 mil. lei pentru asociaţiile de producători. Anul trecut au fost depuse peste 7800 de cereri de subvenţionare.