Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Spitalele din Republica Moldova oferă servicii medicale mai scumpe

Instituţiile medicale din Republica Moldova oferă servicii mai scumpe după ce Catalogul tarifelor a fost modificat şi adoptat recent. Preţurile la unele consultaţii şi analize s-au dublat sau chiar triplat.

Responsabilii de la minister susţin că ajustările sunt motivate, iar cei care au poliţă medicală nu vor fi afectaţi. Chiar şi aşa, oamenii sunt nemulţumiţi şi spun că nu fac faţă majorărilor.
 
Maria a venit tocmai de la Cantemir pentru nişte consultaţii. Are poliţă de asigurare, dar spune că nu prea o ajută. Plăteşte mai peste tot pentru a nu aştepta în rând luni de zile. Majorarea tarifelor a îngrijorat-o pe femeia a cărei pensie depăşeşte cu puţin mia de lei.

Şi taxele pentru spitalizare au fost majorate. Ba, mai mult, în preţ nu vor mai fi incluse alimentaţia şi medicamentele. Astfel, dacă până acum patul pe zi costa 144 de lei, acum trebuie să scoatem din buzunar 209 lei.

Preţul pentru o analiza generală a sângelui aproape s-a triplat, de la 26 de lei la 75 de lei. Iar intervenţiile de îndepărtare a sânului afectat de tumori nu mai costă 500 de lei, ci aproape 2 mii de lei. Potrivit ministerului Sănătăţii, la eloborarea proiectului au fost consultaţi medicii şi managerii de spitale, care au sugerat că preţurile vechi nu erau adaptate necesităţilor.
 
Şi ministerul Sănătăţii a venit cu argumente. Mai mult, responsabilii asigură că nu s-au făcut doar majorări, dar şi reduceri de preţ.
 
Preţul a peste 6.000 de servicii medicale s-a schimbat. Catalogul tarifelor nu a fost modificat din 2011. Până pe 31 martie persoanele neasigurate pot beneficia de reducere la procurarea poliţei medicale, care costă 4056 de lei.
Similare