VIDEO. Razii în mai multe localuri din Chişinău. Mai multe încălcări privind prevenirea COVID-19, depistate de poliţişti
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Razii în mai multe localuri din Chişinău. Mai multe încălcări privind prevenirea COVID-19, depistate de poliţişti

Angajaţii Inspectoratului naţional de investigaţii, în comun cu colegii Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău, BPDS “Fulger”, DIE şi SPIA s-au deplasat în sectoarele municipiului Chişinău şi suburbii, unde au efectuat activităţi de monitorizare privind respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a infecţiei COVID-19, conform prevederilor Hotărârilor Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică nr. 62 din 22 septembrie 2021 şi nr. 63 din 08 octombrie 2021.

Toate localurile sunt în vizorul poliţiei, de această dată fiind verificate încă o serie dintre ele. Totodată au fost petrecute convorbiri cu administratorii acestora pe marginea situaţiei pandemice, în special au fost punctate măsurile de prevenire a infecţiei COVID-19, precum şi rolul primordial al imunizării.

În urma verificărilor, angajaţii implicaţi au documentat 25 de cazuri de nerespectare a normelor legale. Printre încălcările depistate de poliţişti a fost surplusul de persoane; lipsa registrelor de efectuare a termometriei şi de igienizare; permisiunea în încăpere a vizitatorilor care nu au prezentat datele de identitate pentru completarea fişei epidemiologice; lipsa certificatelor de vaccinare anti-COVID-19 sau alte acte ce ar confirma că persoanele nu sunt infectate; verificarea doar selectivă, de către reprezentanţii localului, a certificatelor de vaccinare anti-COVID-19 sau altor acte ce ar confirma că vizitatorii nu sunt infectaţi; lipsa registrului de igienizare a localului, unii chelnerii purtând masca de protecţie incorect; aflarea fără mască de protecţie a vizitatorilor; permisiunea de a se fuma în locuri interzise, etc.

În paralel, angajaţii Inspectoratului naţional de securitate publică au verificat altă latură a respectării prevederilor CNESP. 1691 de persoane aflate în autoizolare au fost verificate la domiciliu. A fost monitorizată activitatea a:
- 548 unităţi de comerţ;
- 87 de pieţe comerciale;
- 205 staţii PECO;
- 130 de unităţi de alimentaţie publică (restaurante, cafenele/ bar/ terasă/ cantine, etc.)

Au fost verificate 175 de zone de agrement în aer liber. În 110 localităţi s-au desfăşurat activităţi de informare a populaţiei privind riscul infectării cu COVID-19. Au fost verificate 184 unităţi de transport (transportatori de pasageri) şi 5 cluburi de noapte.

Totodată, au fost întreprinse acţiuni de informare şi evaluare a măsurilor de prevenire a infecţiei COVID-19 în lăcaşele sfinte din teritoriul deservit, fiind supuse verificărilor 1.403 biserici şi mănăstiri, în care nu s-au depistat încălcări.

În urma verificărilor au fost întocmite 59 de procese verbale cu privire la contravenţie în baza art.76/1 alin.(1) pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice.

Subdiviziunile Inspectoratului General al Poliţiei vor continua monitorizarea persoanelor fizice şi a celor juridice, pentru prevenirea infectării masive cu COVID-19.  Poliţia Republicii Moldova reiterează că toate aceste acţiuni sunt pentru protejarea sănătăţii şi vieţii cetăţenilor, iar conformarea la cerinţele impuse de autorităţi ne va ajuta pe toţi să putem opri această perioadă complicată prin care trecem toţi.

Similare
RECOMANDĂRI