SOCIAL

VIDEO. Ministerul Sănătăţii va institui servicii comunitare integrate la nivel naţional

Bolnavii cronici vor avea servicii îmbunătăţite de asistenţă medicală. Dacă până acum, acasa la pacient veneau, separat, medicul şi lucrătorul social, acum aceştia vor forma o echipă. Un memorandum în acest sens a fost semnat între Ministerul Sănătăţii şi organizaţiile de îngrijiri comunitare.

La un сapăt de lume, acolo unde nu este ţipenie de om, trăiesc doi bătrâni. Aici timpul pare că s-a oprit în loc.
 
Viaţa Mariei şi a lui Lorel Argatu a devenit o dramă. Bătrâneţea i-a ţintuit nemilos la pat. Pragul umilei case le este trecut numai de echipa de asistenţi sociali şi medici de la Organizaţia HomeCare.
 
Nu au nicio clipă liberă pentru că au multă treabă. Fac curat şi strâng prin casă, se duc la fântână după apă, îi hrănesc, dar nu înainte de a-i întreba cum se simt şi de a le măsura tensiunea.
 
Cheltuielile pentru un astfel de sprijin se ridică la 260 de lei. Însă toate costurile Organizaţiei HomeCare sunt acoperite de donatori din Austria. Din 2007, ONG-ul este finanţat cu 40 de mii de euro anual. Practica acestor servicii este un exemplu pentru autorităţi. A fost semnat un memorandum pentru instituirea serviciilor comunitare integrate.
 
În prezent, serviciile comunitare integrate sunt oferite de şapte organizaţii neguvernamentale. Celelalte ONG-uri prestează îngrijiri medicale ori îngrijiri sociale. În anul 2017, CNAM a alocat peste nouă milioane de lei pentru prestarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu.