SOCIAL

VIDEO. Maternităţile groazei. Pacienţii care s-au lovit de probleme în spitale pot suna, anonim, la 080055555

Mărturiile cutremurătoare ale mamelor au semănat frică în sufletele femeilor care urmează să nască. Se tem să nu fie şi ele victime ale sistemului de sănătate. Fricile le sunt înţelese de psihologi care spun că, în perioada sarcinii, femeile sunt foarte vulnerabile. Între timp, Centrul Naţional Anticorupţie face apel către pacienţi să denunţe orice caz de malpraxis sau daca li s-au cerut bani în spitale.

Mai ales în perioada prenatală, femeile se pot confrunta cu mari temeri. Psihologii explică acest lucru prin aşa-numitele oscilaţii hormonale care afecteaza gândirea raţională.
 
Femeile confirmă spusele psihologului. Recunosc că acum vor păşi în sala de naşteri cu multe gânduri şi nu dintre cele mai frumoase. Mizează, însă, pe profesionalismul şi intergritatea medicilor.
 
Femeile care au trecut prin examenul naşterii vin cu sfaturi pentru viitoarele mămici.
 
În cele 98 de mărturii ale mamelor care au născut în chinuri la spital, multe au acuzat asistentele de atitudine indiferentă şi chiar umilitoare. Specialiştii explică, însă, că şi aceste cadre medicale au nevoie de ajutor.
 
Centrul Naţional Anticorupţie s-a autosesizat şi a iniţiat mai multe acţiuni şi investigaţii după ce a fost depusă petiţia de către grupul de mame. Autorităţile îndeamnă oamenii să apeleze la Linia Naţională Anticorupţie care este deschisă non-stop, gratuit.
 
Scandalul s-a iscat la începutul acestui an. Mai multe mame au descris condiţiile inumane în care şi-au adus pe lume pruncii. O petiţie în acest sens a fost depusă la Guvern, Ministerul Sănătăţii, CNA şi Oficiul Avocatul Poporului.