SOCIAL

VIDEO. Locuitorii satului Gura-Bâcului din raionul Anenii Noi au propriul muzeu. Exponatele au fost colectate de la săteni şi din împrejurimile localităţii

Au la ei în sat propriul muzeu de istorie şi etnografie şi sunt foarte mândri de obiectele expuse acolo. Este vorba de locuitorii satului Gura-Bâcului din raionul Anenii Noi care, la iniţiativa unui profesor de istorie, şi-au creat propriul muzeu. Instituţia este vizitată zilnic de săteni, elevi, dar şi de oaspeţi ai localităţii.

Toate exponatele muzeului din Gura-Bâcului au fost colectate ani la rând de la oamenii din sat şi din împrejurimile localităţii. Până să ajungă a fi expuse publicului, vestigiile s-au păstrat în casa istoricului Ion Lipicus. De pe vremea când era profesor la şcoală avea un vis – să fondeze o instituţie de istorie şi etnografie.

„Cu copiii umblam pe câmpuri, îi instruiam în domeniul arheologiei, le lămuream cum se efectuează săpăturile, totul oficial. Au fost selectate un şir de exponate care s-au păstrat până în 2008 la mine acasă”, a mărturisit fostul profesor de istorie.

Ajuns în funcţia de primar al satului Gura-Bâcului, profesorul şi-a propus să-şi realizeze visul.

„Fiindcă în consiliu erau 6 profesori cu mine 7, aveam majoritatea şi s-a luat decizia să se deschidă muzeul Gura-Bâcului. Reeşind din exponatele care le aveam în muzeu şi care au fost selectate de la locuitorii satului s-a luat decizia ca muzeul să fie compus din 3 compartimente. Primul compartiment e conflictele militare, al doilea Istorie şi etnografie şi al treile Tezaurul istoric sau izvoarele istorice ce ţin de la apariţia omenirii până în perioada secolului XVIII”, a adăugat Ion Lipicus.

Mândria muzeului o constituie oasele unui animal preistoric, descoperite în una din carierele din sat, dar şi mostrele de ceramică din epoca fierului. La loc de cinste sunt expuse file din istoria românească. Aici se găsesc livrete militare româneşti, căşti, catarame, arme şi muniţii din perioada celui de-al doilea Război Mondial.

Muzeul satului Gura-Bâcului a fost fondat în 2010 şi conţine peste 3000 de exponate.