Sursa foto:Antena3 Vizualizari:

VIDEO. Localnicii plecaţi în străinătate au contribuit la construcţia apeductului din Slobozia Mare

Sunt departe de casă, dar contribuie la dezvoltarea localităţilor în care s-au născut. Locuitorii din Slobozia Mare, Cahul, au acces la apă potabilă cu sprijinul celor plecaţi peste hotarele ţării şi al Guvernului elveţian. Împreună cu cei de acasă, diaspora a contribuit la proiectul de extindere şi construire a unui sector al apeductului din localitate.

Localnicii din Slobozia Mare au marcat „Sărbătoarea apei” într-un mod inedit. Mai multe femei au mers prin sat şi au aruncat simbolic cobiliţele folosite până nu demult la căratul apei. Acestea au ajuns la muzeul satului.

Până la construcţia apeductului, 80 la sută din populaţia satului avea apă. Aceasta însă nu era potabilă.

„Slobozia Mare avea apă, dar acea apă ajungea la oameni nu atât de calitativă, pentru că 2,6 km era cu ţeavă metalică, din secolul trecut şi prin ea curgea rugina”, a declarat primarul satului Slobozia Mare, Valentina Carastan.

Acum, toţi cei 6000 de locuitori ai satului pot consuma apă de calitate de la robinet.

Construcţia apeductului a fost posibilă cu implicarea localnicilor aflaţi în ţară, dar şi peste hotare, care au contribuit financiar la extinderea şi construirea apeductului.

„Fiind departe de casă, suntem dornici de a vedea satul nostru un sat modern, cu apă calitativă”, a menţionat Alexandru Şchiopu, reprezentantul Asociaţiei Băştinaşilor.

Bugetul proiectului depăşeşte 400 de mii de lei. 100 de mii reprezintă contribuţia localnicilor, iar restul banilor au fost oferiţi de Guvernul elveţian şi administraţia publică locală. Evenimentul este parte a campaniei „Dezvoltăm cu drag ACASĂ” în cadrul căreia vor fi lansate 23 de proiecte realizate la nivel local cu suportul localnicilor plecaţi în străinătate.
Similare