SOCIAL

VIDEO. Medicina de urgenţă, mai aproape de cetăţeni

O nouă premieră în sănătate. Până la sfârşitul acestui an, în toate spitalele din Republica Moldova vor apărea unităţi de primiri urgenţe. Sau, mai bine spus, o zonă în care pacienţii vor primi ajutor medical rapid şi complet, imediat după ce vor fi coborâţi din ambulanţă.

La Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” se duce mereu o luptă contra-cronometru pentru viaţă. Unitatea de primire urgentă, reorganizată în anul 2010, arată şi funcţionează exact ca în cele mai performante spitale din lume. Pacienţii ajung pe mâna medicilor conform celor trei coduri: roşu, galben şi albastru.

„Dacă pacientul e critic este adus în această sală şi încep măsurile de resuscitare. Această zonă roşie e dotată cu toate dispozitivele ... aparat de respiraţie artificială”, a declarat directorul Spitalului de Copii „V. Ignatenco”, Alexandru Holostenco.

Regula spune că pacientul din codul roşu nu trebuie să aştepte nicio secundă ajutorul medical. Timpul de triaj ajunge însă până la 5 minute pentru bolnavii din zona galben, sau chiar la 20 de minute pentru cei care au codul albastru. În plus, secţiile sunt separate după gravitatea stării pacientului. De exemplu, zona galbenă.

Modelul de funcţionare a acestei unităţi de urgenţă este exact ceea ce vor să vadă autorităţile în fiecare spital din ţară. Provocarea este cu atât mai mare, mai ales că nici măcar Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău nu are un astfel de compartiment funcţional. De la intrare până în secţia de reanimare drumul durează două minute, deşi ar trebui să fie doar câteva secunde.

Iar pentru a ajunge aici este cale lungă. Totul va începe odată cu reconstrucţia spaţiului, când va apărea şi unitatea de primiri urgente.

Lucrările de reparaţie vor începe în 2018 şi încă nu s-au făcut calculele, aşa că nu se ştie ce sumă de bani este necesară. Cert este că toate cheltuielile de reconstrucţie a acestui spaţiu vor fi suportate de spital. Unitatea sanitară va fi ajutată doar cu dotarea tehnică. Aceste schimbări trebuie făcute fără întârzieri, afirmă responsabilii.

Unităţile de Primire Urgenţe vor fi înfiinţate în 61 de spitale din ţară.