Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Experţi: Chişinăul trebuie să se gândească cum să dezvolte sistemul medical aşa încât să-şi păstreze specialiştii

Decizia Bucureştiului de a recunoaşte diplomele medicilor din Republica Moldova ar putea lăsa Chişinăul fără specialişti. De această părere sunt fostul consilier prezidenţial şi un deputat român, prezenţi la emisiunea "Punctul pe Azi" de la TVR Moldova. Aceştia spun că nu e de vină România, care oferă noi oportunităţi pentru medici, ci e vinovată Republica Moldova că nu ştie să-şi motiveze specialiştii să rămână în ţară.

Cei care au reuşit până acum să se afirme în sistemul medical din România au fost nevoiţi să treacă printr-o procedură dificilă, spune deputatul român Constantin Codreanu. Astăzi, diplomele medicilor din Republica Moldova şi din alte ţări vor fi recunoscute mult mai uşor.

CONSTANTIN CODREANU, deputat în Parlamentul României: "Oricum există acest impediment birocratic, care de multe ori era un impediment foarte mare, mai ales dacă vorbim despre medicii avansaţi în vârstă. Faptul că aceste norme intră în vigoare şi că acest impediment este eliminat, este rezultatul unor lucruri pe care noi le-am cerut în repetate rânduri".

Prin aceste norme, România încearcă să suplinească golul din sistemul medical care a rămas fără specialişti, tot în urma unui exod al medicilor din ţară. Acum, Chişinăul n-ar trebui să împiedice medicii să-şi găsească un loc mai bun de muncă, ci ar trebui să se gândească mai bine cum să-i motiveze să rămână în ţară, mai spun experţii.

VLAD ŢURCANU, jurnalist, fost consilier prezidenţial: "Nu poţi opri pe nimeni să-şi găsească un loc de muncă mai bun, în România sau în alt stat din UE sau chiar peste ocean. Tot ce ar trebui să se facă la Chişinău ar fi să se creeze condiţii minime pentru doctorii noştri. Nu se mai poate instala o cortină de fier pentru a-i menţine pe oameni într-un singur loc".

Medicii vor putea depune dosarele abia după ce Guvernul de la Bucureşti va crea o comisie care să analizeze documentele.
Similare