Un serviciu în susţinerea angajaţilor cu deficienţe de auz, lansat la Chişinău
Sursa foto:Diez.md Vizualizari:

Un serviciu în susţinerea angajaţilor cu deficienţe de auz, lansat la Chişinău

Un serviciu de comunicare online în susţinerea angajaţilor cu deficienţe de auz a fost lansat la Chişinău de către Asociaţia Surzilor. Echipamentul pe care îl au, le permite operatorilor – doi translatori autorizaţi în limbajul mimico-gestual – să faciliteze activitatea legată de locul de muncă al persoanelor cu deficienţe de auz.

Serviciul online „Angajat – angajator” este lansat în cadrul proiectului ,,Deaf Skills Moldova”, prin intermediul Programului de Granturi 2018 pentru organizaţiile de tineret. Solicitat de IPN, Evgheni Munteanov, director de proiect, a spus că operatorii pot fi contactaţi de luni până vineri, între orele 08.00 - 10.00, prin intermediul aplicaţiilor Viber şi Whatsapp la numerele de telefon: 069678600 şi 078012889, dar şi la adresa de Skype – Deaf Center.

Potrivit lui Evgheni Munteanov, la nivel naţional nu sunt date statistice despre numărul persoanelor cu dizabilităţi de auz angajate în câmpul muncii, dar per general sunt aproximativ cinci mii de persoane.

Asociaţia Surzilor este compusă din 2547 de persoane, dintre care 1860 de persoane sunt apte de muncă şi doar 65 dintre ele sunt angajate la întreprinderile specializate ale asociaţiei. 

Asociaţia Surzilor menţionează că majoritatea acestor salariaţi sunt angajaţi în calitate de paznici, măturători etc. Persoanele cu dizabilităţi de auz din cauza barierelor de comunicare cu angajatorii nu pot să se angajeze, chiar şi dacă există locuri de muncă vacante. O altă problemă este faptul că în Republica Moldova există doar 17 interpreţi în limbajul mimico-gestual.
Similare