Un nou sistem de vize umanitare, propus în Parlamentul European: solicitanţii de azil vor putea ajunge în Europa fără să-şi rişte viaţa
Sursa foto:Evz Vizualizari:

Un nou sistem de vize umanitare, propus în Parlamentul European: solicitanţii de azil vor putea ajunge în Europa fără să-şi rişte viaţa

Parlamentul European lucrează la o propunere privind crearea unui nou sistem de vize umanitare pentru a permite solicitanţilor de azil să ajungă în Europa fără să-şi rişte viaţa.

Prin intermediul acestei propuneri, Parlamentul va cere Comisiei să prezinte un proiect legislativ care să permită celor care caută protecţie internaţională să solicite viză la o ambasadă sau un consulat al unui stat membru UE. Rezoluţia a fost aprobată de către Comisia pentru libertăţi, justiţie şi afaceri interne pe 3 decembrie şi urmează să fie votată pe 11 decembrie în cadrul sesiunii plenare.

Eurodeputatul Juan Fernando López Aguilar, membru din grupul S&D şi autor al acestui raport spune că peste 90% dintre cei care solicită azil în Europa au ajuns aici prin metode ilegale pentru că nu li s-a oferit nicio cale legală de a ajunge în UE. 

Potrivit eurodeputatului,  se va oferi un permis cu valabilitate teritorială limitată pentru a intra într-un stat membru UE anume pentru a solicita azil.

"Acest lucru poate fi făcut într-un consulat sau ambasadă europeană, sau la o delegaţie UE în străinătate. Aceasta ar reprezenta o soluţie pentru cei care nu au altă alternativă decât cea de a se expune traficului ilicit. Aduceţi-vă aminte că cel puţin 30.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în Marea Mediterană în ultimii ani."

2133 este numărul estimat de refugiaţi şi migranţi care au murit încercând să traverseze Marea Mediterană în 2018 (informaţie actualizată pe 6 decembrie 2018)

Vizele ar putea fi acordate spre exemplu o familie care aparţine unui comunităţi religioase care este supusă persecuţiilor sau violenţei sistematice. Acesta este cazul creştinilor din Siria şi Irak sau al nemusulmanilor din Afganistan, precum şi cel al persoanelor LGBT din ţări musulmane, sau al comunităţilor etnice a căror siguranţă este în joc.

Similare
RECOMANDĂRI