Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un avion plin cu ţigări de contrabandă din Ucraina a fost capturat de Poliţia de Frontieră din Republica Moldova

Un avion implicat în acţiuni de contrabandă cu ţigări pe filiera Ucraina – România, a fost capturat în acestă dimineaţă de Poliţia de Frontieră din Republica Moldova, în apropierea localităţii Hlinaia Mică, din raionul Edineţ. Conform autorităţilor, aeronava de tip AN2 este din Ucraina şi ar fi aterizat in zona Edineţ după ce a transportat ţigări în România. Doi cetăţeni ucraineni şi unul din Belarus au fost reţinuţi. Poliţia de Frontieră a Ucrainei sustine că ţigările au fost transportate din Republica Moldova şi nu a fost doar o zonă de tranzit.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, avionul a fost observat de către o echipă de patrulare în timp ce traversa hotarul cu România. Pentru a nu fi văzut de radar, aeronaval de tip AN2 a zburat la altitudini de sub 100 de metri. Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova a fost anunţată de autorităţile din Ucraina o pistă de aterizare improvizată pe un câmp din apropierea localităţii Hlinaia Mică. Acolo a aterizat aeronava pentru a alimenta cu combustibil, după ce s-a intors din România. La faţa locului era o cisterna improvizată, cu carburant şi un tractor.

Poliţiei de Frontieră a comunicat initial ca un avion cu ţigări de contrabandă urma să ajungă pe teritoriul României. Ulterior a precizat că, din informaţiile preliminare, avionul respectiv era utilizat pentru transportarea ţigărilor de contrabandă, a decolat de pe teritoriul Ucrainei şi avea ca destinaţie finală ţara vecină, România.

ANA MARCHITAN, ofiţer de presă, Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova: „Acesta a fost pasibil în baza unei informaţii operative partevnite din partea colegilor noştri din Ucraina. Astfel trei cetăţeni ai Ucrainei sunt reţinuţi. Poliţiştii de frontieră au depistat şi un vehicul cu combustibil pentru aeronavă în imediata apropiere, dar şi un tractor. Echipa de lucru întreprind măsuri de urmărire penală.”

Şeful-adjunct al Poliţiei de Frontieră, Daniel Martnos, a declarat pentru deschide.md că aeronava a survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova şi a ajuns în România, iar la întoarcere a aterizat pe un câmp din raionul Edineţ. Potrivit şefului adjunct al IGPF, în acest caz ar fi implicat şi un contrabandist cunoscut din Republica Moldova care a reuşit să fugă.

Nu se ştie deoccamdată cantitatea de ţigări transportată dar se estimează că au fost cel puţin 100 de cutii. În urma cercetărilor, într-un hotel din oraşul Edineţ a fost găsit încă un complice, cetăţean al Ucrainei. Rosian Vasiloi, şeful Poliţiei de Frontieră, spune că ancheta este în desfăşurare şi nu oferă deocamdată alte informaţii.

Poliţia din Republica Moldova, Ucraina şi România au inceput o anchetă comună. Politia din Ucraina anunţă că ţigările erau transportate de fapt din Republica Moldova în România.

SERHII BROVKO, şef serviciul de presă Poliţia de Frontieră Cernăuţi: „A fost depistat un aparat de zbor, o maşină şi trei indivizi. Doi dintre aceştia sunt cetăţeni ai Ucrainei, iar al treilea este din Belarus. Persoanele în cauză sunt supectate de contrabandă cu articole din tutun din Republica Moldova în România. La etapa actuală, investigăm toate circumstanţele.”

DENIS MIHAELA LAZĂR, purtător de cuvânt Poliţia de Frontieră, Iaşi: „Inspectoratul teritorial al poliţiei de frontieră Iaşi a luat măsuri informativ operative concomitent cu acţiuni de cercetare şi verificare a zonei de responsabilitate. Fac cercetări pentru documentarea întregii activităţi infracţionale.”  

Un incident similar, s-a produs în urmă cu 10 ani în Republica Moldova. Procurorii nu au putut demonstra atunci că avionul ar fi fost implicat in activitati de contrabanda.
Similare
RECOMANDĂRI