Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Tragedia de la Bălţaţi: Cei doi copii răniţi în urma exploziei unui obtuz sunt conştienţi, dar vor rămâne cu sechele grave

Un joc care putea să îi coste viaţa! Doi copii din raionul Ialoveni au fost grav răniţi în urma exploziei unui obuz, pe care l-au găsit în pădure. Se pare că adolescenţii au vrut să desfacă proiectilul, iar acesta a sărit în aer. Nu este pentru prima dată când sătenii din zonă au de suferit din cauza obiectelor explozive rămase din timpul celui de-al II-lea Război Mondial. Vă avertizam că urmează informaţii care vă pot afecta emoţional.

OLGA SARIVAN, reporter TVR MOLDOVA: „Totul s-a întâmplat aseară, lângă gara feroviară de la marginea satului Bălţaţi, raionul Ialoveni. Poliţia a fost alertată de o femeie din localitate, care i-a găsit pe băieţii de 13 şi 14 ani la pământ, plini de sânge. Din primele informaţii, se pare că micuţii au încercat să desfacă obuzul găsit”.

Un prieten al celor doi băieţi ne-a povestit că ei vroiau să ducă obuzul găsit la o firmă de colectare a materialelor refolosibile.

„-Ei au fost la pădure şi au găsit o bombă, dar mică, o ţineau în buzunar. Şi s-au mai întâlnit cu alţi doi băieţi. Băieţii le-au zis să o îngroape, numai nu o duceţi acasă. Ei au zis că o s-o ducă la fier vechi şi ei au început a bate cu o cheie în ea.
- Şi a explodat?
- Da”.

Explozia a fost atât de puternică încât s-a auzit în tot satul. În ajutorul celor doi adolescenţi a sărit chiar mătuşa unuia dintre ei, care locuieşte la câteva case distanţă de locul unde s-a produs tragedia.

LUDMILA BUGA, mătuşa unui băiat: „L-am văzut însângeraţi şi a venit poliţia şi ne-a alungat de acolo. Era un băiat liniştit. Nu fuma, nu bea, ce au făcut noi nu ştim. Mâna dreaptă el deloc de aici nu o are, o zis ca a zburat. Şi la cot o zis că e fărmată. Mai mult nu ştiu nimic că, cinci zile vor fi în reanimare”.

„Un băiat fără mâna dreapta era, a două 50% e fărmată. Şi celălat băiat picioarele de sus sunt distruse. Sunt în reanimare, în spital. A venit salvarea repede dar deja… două familii distruse”.

Grav răniţi în urma deflagraţiei, cei doi copii au fost duşi de urgenţă la spital în Chişinău. Medicii spun că băieţii au şanse să scape cu viaţă, dar vor rămâne cu sechele grave. E posibil, chiar, să le fie amputate membre.  

MAXIM CAZACU, ofiţer de presă, Institutul Mamei şi Copilului: „La internare pacienţii prezentau mai multe traumatisme inferioare, superioare adică vorbim de braţe, picioare. Momentan sunt internaţi în secţia de reanimare, sunt conştienţi, dar vor necesita îngrijirea şi intervenţia mai multor medici specialişti până la amilioarea stării de sănătate”.

 Potrivit poliţiştilor, proiectilul care a explodat este de pe timpul celui de-al II-lea Război Mondial.

SILVIA VETCU, ofiţer de presă, Inspectoratul de Poliţie Ialoveni: „În urma cercetăriler la faţa locului Serviciul Tehnic-Explozibil specializat preliminar a stabilit că obuzul care a explodat este de calibrul 47mm, produs în Germania, posibil să se fi aflat acolo din timpul răboiului al doilea mondial. Pe acest caz a fost iniţiat un proces penal, în cadrul căruia urmează să fie efectuate acţiuni de urmărire penală, pentri stabilirea tuturor circumstanţelor”.

Nu este pentru prima oară când o astfel de nenorocire se întâmplă în satul Bălţaţi. În 2002, un băiat de 14 ani şi tătal său au murit, iar mama a fost grav rănită, tot în urma exploziei unui proiectil. Băiatul a găsit obuzul la marginea satului şi l-a adus acasă, unde a sărit în aer.
Similare
RECOMANDĂRI