SOCIAL

Tinerii care doresc să-şi deschidă o afacere în agricultură pot obţine subvenţii în avans

post-img

Din 1 iulie 2018, tinerii care vor să-şi deschidă o afacere în agricultură vor putea solicita subvenţii din Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural.

Toţi doritorii care vor să beneficieze de plăţi în avans, trebuie să elaboreze un plan de afaceri, în baza cărora vor fi selectate proiectele, iar cei care vor convinge autorităţile că au capacităţi să facă agricultură performantă şi că vor deschide cel puţin un loc de muncă în sat, au şanse mari să primească subvenţii în avans din partea statului.
 
„Statul va oferi o contribuţie de 65% din valoarea totală a proiectului propus, iar alte 35% constituie contribuţia proprie. Vor fi acceptate proiecte cu valoare totală ce nu depăşeşte un milion de lei. Există 6 condiţii principale pentru a obţine suportul financiar: să aibă un plan de afaceri fezabil, investiţia să fie amplasată într-o localitate rurală; proiectul ce urmează a fi realizat să nu depăşească termenul de 24 de luni; să deţină legal bunul imobil pe care se realizează investiţia. Bineînţeles să nu aibă restanţe la achitarea impozitelor şi taxelor faţă de bugetul public naţional şi să nu fie afiliaţi unui alt producător agricol”, a menţionat ministrul Liviu Volconovici.
 
Conform Regulamentului, producătorii vor trebuie să asigure cofinanţarea, chiar din primele două luni de la aprobarea proiectului.
 
Sprijinul financiar va fi oferit în două tranşe. Prima parte va constitui 75% din valoarea subvenţiei şi va fi acordată în momentul semnării contractului, iar cea de-a doua tranşă, de 25%, va fi transferată odată cu lansarea afacerii, termen care nu poate depăşi doi ani.
 
Potrivit ministerului agriculturii, în 2018 circa 45 de milioane de lei din Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural vor fi oferiţi pentru subvenţionarea în avans a investiţiilor în sectorul agricol.
 
Directorul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură, Nicolae Ciubuc, a explicat că după examinarea cererilor de acordare a plăţilor în avans, de către  Comisia de evaluare şi selecţie, beneficiarul va fi anunţat despre selectarea dosarului de finanţare şi va trebui ca timp de 60 de zile de la prima notificare să prezinte documentele confirmative de capacitate de cofinanţare, în proporţie de cel puţin 35%. Această confirmare va servi drept bază pentru semnarea contractului de acordare a sprijinului financiar. În caz contrar, proiectul ar putea să fie respins.